27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 5, 2020

Kerajaan Selangor Mesti Cari Alternatif Supaya Catuan Air Tidak Berulang

krisis air selangor

Kerajaan Selangor diminta mencari penyelesaian alternatif bagi memastikan catuan air tidak lagi berulang.

Orang ramai termasuk para peniaga berpendapat kepimpinan Pakatan Rakyat yang diberi mandat memerintah negeri Selangor, perlu bertindak lebih agresif mencari penyelesaian itu.

Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim (PRESMA) Noorul Hassan Saul Hameed berkata catuan air yang dijalankan sebelum ini merupakan ‘tempoh perit’ yang dialami para peniaga.

“Mulai hari ini (Khamis), kerajaan negeri dan pihak terbabit kita minta untuk berusaha memikirkan tindakan proaktif dalam menghadapi krisis air dan seharusnya usaha ini mesti berterusan.

“Jangan kerana bila catuan air dah ditamatkan, mereka (pihak yang terlibat) hanya berpeluk tubuh tanpa berusaha mencari penyelesaian sewajarnya,” katanya.

Katanya lagi adalah tidak masuk akal apabila catuan air dilaksanakan memandangkan negara ini beriklim Khatulistiwa, menerima hujan yang mencukupi serta memiliki sumber air bawah tanah.

Catuan bekalan air di Selangor dan kawasan sekitarnya bermula apabila Loji Rawatan Air Cheras Batu 11 dan Bukit Tampoi terpaksa dihentikan operasi selepas paras ammonia di dalam Sungai Langat meningkat, Mac lepas.

Catuan air berterusan apabila paras air di beberapa empangan di Selangor terutamanya Empangan Sungai Selangor menurun sehingga menghampiri paras kritikal berikutan musim kemarau.

Pada Rabu, Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) mengumumkan bekalan air di Selangor dan Kuala Lumpur akan pulih seperti sediakala hari ini apabila catuan ditamatkan.

Pengerusinya, Datuk Ismail Kasim berkata catuan bekalan selama lebih dua bulan itu berakhir semalam dan pengguna boleh menikmati bekalan seperti biasa mulai Khamis.

Bagaimanapun Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semalam berkata kerajaan negeri tidak menolak kemungkinan tindakan catuan air ke atas pengguna akan berulang, walaupun catuan dihentikan.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Wilayah Persekutuan Ahmad Selamat turut menarik nafas lega berikutan pengumuman penamatan catuan air itu.

“Selesaikan masalah rakyat dan jangan politikkan isu ini, ini kerana kita harus ingat, krisis air ini secara tidak langsung menjejaskan ekonomi dan pendapatan peniaga,” katanya lagi.

Terdahulu beliau berkata lebih 5,000 peniaga kecil dan penjaja terjejas ekoran krisis bekalan air tersebut.

Berita Berkaitan

Pengguna media sosial diminta lapor akaun palsu

Orang ramai diminta berwaspada dan mengambil tindakan terhadap kewujudan akaun palsu yang berleluasa di...

Dr Mahathir sedia jadi saksi kes saman Mohamed Azmin

Tak perlulah Dey.... orang dah tahu niat sebenar untuk mendapatkan semula pengaruh dan sokongan...

10 pengundi Gombak saman Azmin Ali

Seramai 10 pengundi berdaftar dalam kawasan Parlimen Gombak memfailkan saman terhadap Datuk Seri Mohamed...

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...