DAP Diktator: Guan Eng Serang Akhbar Cina #pakdin.my

Fuh! Sin Chew telah menerima satu lagi surat cinta dari Tokong Guan Eng untuk menyerang Tay Tian Yan kerana artikel beliau di Sin Chew Daily.

Tokong Guan Eng adalah seperti seorang diktator. Kita tidak boleh biarkan DAP atau Pakatan mengambilalih Kerajaan persekutuan atau akan berlaku tiada kebebasan bersuara dan akhbar.

Korea Utara mungkin mempunyai lebih kebebasan daripada Malaysia yang bakal ditadbir oleh Tokong Guan Eng… Nauzubillah.

Pada hari Ahad,  Tay Tian Yan, Timbalan  Eksekutif Ketua Editor Harian Sin Chew  menulis pandangan beliau terhadap DAP, menyatakan dalam cara yang sentimental bagaimana perasaan beliau daripada menyokong parti itu dan kini merasa kecewa yang teramat sangat terhadap DAP. Walaupun kata-kata itu gambaran perasaan peribadinya, namun ia juga mencerminkan perasaan ramai lagi yang merasai perkara sama.
Malangnya, artikel Tay telah dibalas dengan surat daripada pejabat Setiausaha Agung DAP bertajuk DAP tidak pernah mengenepikan sesiapa dalam usaha untuk memburuk-burukkan Tay dan Sin Chew Daily, sebagaimana parti itu biasanya akan lakukan terhadap pesaing-pesaingnya.
Walaupun kami mengalu-alukan surat daripada pejabat Setiausaha Agung DAP untuk mengadakan komunikasi rasional dengan kami, kami berharap ia akan terus mengamalkan sikap yang lebih baik hati dan berfikiran terbuka dan bukannya mengambil jalan menggunakan taktik kotor untuk memburuk-burukkan dan membuat tuduhan tidak berasas bahawa tempatan media berbahasa Cina “tidak bermoral dan berakhlak buruk” untuk dimanipulasi oleh Barisan Nasional.
Tuduhan dan fitnah itu tidak hanya akan merendahkan martabat Sin Chew Daily, tetapi juga telah menafikan segala usaha dan kerja keras yang telah kami lakukan selama lebih 88 tahun yang lalu dalam memberikan khidmat kepada masyarakat Cina tempatan.
Amat malang bahawa DAP telah memilih untuk menutup pintu komunikasi rasional.

———–
Rujukan:

http://www.sinchew.com.my/node/1628989/相煎何太急?回应民主行动党秘书长办事处
相煎何太急?回应民主行动党秘书长办事处
创刊于1929年的星洲日报,以立足华社,拥抱多元的马来西亚作为办报宗旨之一;这88年来我们以服务华社、为华社发声为己任,因为没有华社的支持就没有今天的星洲日报。
创刊于1929年的星洲日报,以立足华社,拥抱多元的马来西亚作为办报宗旨之一;这88年来我们以服务华社、为华社发声为己任,因为没有华社的支持就没有今天的星洲日报。
星洲日报副执行总编辑郑丁贤在星期天以感性与平和地写出他对民主行动党的期许,表达了一段从支持到失望的心路历程,这既是他个人,也抒发了不少感同身受群众的心声。可是换回一篇来自民主行动党秘书长办事处《行动党,一直很争气》,却摆脱不了一般上,针对政敌的政治辞藻与思维旧臼,蓄意妖魔化郑丁贤与星洲日报。
我们欢迎民主行动党秘书长办事处来函理性交流,惟诚挚希望它能保持泱然胸襟和气度,大可不必行使政治污蔑和扣帽手段,不需要信口开河地以指控“援交媒体”、“堕落传媒大染缸”、“华文报玩弄双面人政治的宣传手法”、“受国阵控制的中文媒体”、“堕落的中文报”为能事;粗劣污蔑、抹黑、栽赃等逸出理性交流规范的网络低俗语言既旨在妖魔化星洲日报,也存心要扼杀这88年为马来西亚华社鞠躬尽瘁的星洲日报之一切付出和努力。如此作为,无疑在将理性交流的大门砰然关上,令人深感可惜,不无遗憾。
我们一路走来,始终向马来西亚华裔同胞负责;我们植根于华社,也靠华社扶持茁壮。我们绝对相信数以百万计线上与线下读者群众的雪亮眼睛和抉择意愿,

Berkaitan