Jawatankuasa darurat perlu 6 mesyuarat, 3 1/2 bulan untuk ‘bersetuju’

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Polisi gadungan gunakan pelat palsu ditetapkan sebagai tersangka

dijerat dengan Pasal 263 KUHP tentang Pemalsuan Surat dengan...

Tak reti beRaja!

Kalau rakyat biasa, memang boleh dimaafkan sebab keberah. Tapi kalau Menteri itu namanya derhaka. 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐞𝐫𝐡𝐚𝐤𝐚 𝐢𝐧𝐢 𝐩𝐚𝐭𝐮𝐭 𝐬𝐚𝐧𝐠𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐥𝐮𝐜𝐮𝐭𝐤𝐚𝐧 𝐬𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚 𝐣𝐚𝐰𝐚𝐭𝐚𝐧.

Lucky Alamsyah segera diperiksa polisi terkait tudingan tabrak lari

Mudah-mudahan yang bersangkutan kooperatif untuk datang Jakarta (ANTARA) - Polda...

DAP tidak berpuas hati Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021 memerlukan enam mesyuarat dan tiga bulan setengah untuk bersetuju dengan penetapan beberapa kriteria dan nilai ambang dalam membuat penilaian sama ada untuk meneruskan darurat atau menamatkannya.

DAP juga berkata jawatankuasa berkenaan tidak pun menjelaskan kriteria dan nilai ambang yang dipersetujui itu.

“Untuk jawatankuasa memerlukan enam mesyuarat dan tiga bulan setengah sejak ditubuhkan pada 9 Februari bagi menyetujui beberapa kriteria dan ‘threshold’, menimbulkan persoalan sama ada ketiga-tiga wakil Pakatan Harapan dapat memberikan sumbangan yang sebenar dan memainkan peranan yang bermakna,” kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam kenyataannya hari ini.

PH diwakili Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Saifuddin Nasution Ismail; Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke; dan Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dzulkefly Ahmad, dalam jawatankuasa itu yang ditubuhkan untuk memberi nasihat kepada Agung mengenai kewujudan berterusan darurat dan penamatannya.

Guan Eng berkata, keberkesanan darurat dan penutupan Parlimen dalam memerangi Covid-19 harus ditunjukkan dalam suatu laporan kemajuan.

Kata Guan Eng lagi, persoalan sama ada darurat dan penggantungan Parlimen membantu memerangi Covid-19 “harus berdasarkan fakta dan angka”.

Menurutnya, empat bulan setengah selepas darurat diisytiharkan pada 12 Jan, jangkitan harian meningkat lebih dari dua kali ganda (daripada 3,309 kes kepada 7,875 kes), kes kumulatif hampir empat kali ganda (daripada 141,533 kes kepada 541,224 kes), dan kematian kumulatif empat setengah kali lebih tinggi (daripada 559 kes kepada 2,491 kes), pada 27 Mei.

“Fakta dan angka menunjukkan bahawa darurat dan penggantungan Parlimen bukanlah penyelesaian untuk memenangi pertempuran memerangi Covid-19,” katanya.

Guan Eng menggesa Parlimen dibuka semula agar ia dapat memainkan peranan semak dan imbang bagi memastikan kerajaan menjalankan tugasnya dan dana awam digunakan dengan betul.

Beliau berkata, darurat juga perlu ditamatkan segera untuk mempercepatkan proses vaksinasi.

“Jawatankuasa tidak boleh membenarkan gelombang ketiga jangkitan Covid-19 dengan rekod tertinggi 7,857 jangkitan harian semalam, dijadikan alasan untuk melanjutkan darurat selepas 1 Ogos,” kata Guan Eng dalam kenyataan yang sama. – SM

BACA juga:

Leave a Reply