27.2 C
Kuala Lumpur
Friday, December 4, 2020

Kenapa Tunku ‘berbeza’ dari pemimpin UMNO lain di mata Kit Siang?

lim-kit-siang-forum-legasi-tar 

Lim Kit Siang tidak pernah menunjukkan rasa hormat atau penghargaan terhadap mana-mana pemimpin UMNO.  Bagi Kit Siang, semua pemimpin UMNO adalah rasis, bodoh, ekstrem, korup, tidak layak, tidak berkesan, tidak cekap atau tidak berguna langsung.

Bagaimanapun, Kit Siang nampaknya mempunyai pandangan berbeza terhadap Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri yang pertama dan juga Bapa Kemerdekaan.  Percaya atau tidak, Kit Siang telah memberi ucapan dalam sebuah forum khas untuk mengenang legasi Tunku pada 9 January lalu.

Forum bertajuk ‘Legasi Tunku Abd. Rahman’ diadakan di New Era College di Kajang di mana Ambiga merupakan antara penceramah jemputan.  Di dalam ucapannya, Kit Siang memuji Tunku sebagai seorang pemimpin yang tidak memberi ruang kepada pelampau dan pengkhianat serta mempromosi keamanan, kasih sayang, harmoni dan kemakmuran.

Soalnya, kenapa Tunku berbeza dari pemimpin UMNO lain di mata Kit Siang?  Kenapa Tunku berhak menerima penghormatan dari Kit Siang yang mana pemimpin UMNO lain tidak layak?

Jangan terkeliru di sini.  Kit Siang bukannya menghormati Tunku.  Beliau hanya merindui waktu pemerintahan Tunku.  Sewaktu pemerintahan Tunkulah, Kit Siang berjaya menunjukkan kuasa bangsa Cina kepada rakyat Malaysia.  Tunku tidak memberi ruang kepada pelampau dan pengkhianat tetapi sikap lurus dan tidak mengambil tahunya telah memberi bukan sahaja ruang, tetapi hampir seluruh negara kepada para pelampau dan pengkhianat seperti Kit Siang!

Maka, tidak hairanlah Kit Siang begitu ‘menghormati’ kepimpinan Tunku kerana kepimpinan Tunkulah yang membawa kita kepada tragedi 13 Mei.

Tragedi 13 Mei telah memaksa Tunku meletak jawatan dan negara telah dipulihkan kembali oleh Tun Abdul Razak.  Oleh itu jika Kit Siang benar-benar ikhlas dalam menyesali 13 Mei, maka beliau seharusnya menyanjung Tun Abd. Razak, bukan Tunku.

Nampaknya, satu-satunya penyesalan Kit Siang mengenai 13 Mei ialah kegagalan kaum Cina untuk mengambil-alih negara.  Malah, Kit Siang sendiri ditangkap kerana menghasut dan mencetuskan ketegangan kaum.


Sejarah meletakkan Kit Siang sebagai ‘jurutera-ketegangan-kaum’.  Beliau tahu bagaimana untuk mencetuskannya, menjananya dan kemudian meletupkannya.  Jika kita melihat dengan lebih dekat, membaca blognya, mengikuti kenyataannya dan memerhati pergerakannya, kita boleh merasakan yang beliau sedang mengulangi apa yang telah dilakukannya sebelum tragedy 13 Mei.

Cuma kali ini, beliau telah belajar dari kesilapan dan bersedia untuk tidak dipersalahkan. Justeru, sebagai langkah awal, beliau memberi gambaran kononnya UMNO dan orang-orang Melayu yang ingin sangat mengulangi 13 Mei, sementara beliau dan partinya terus membuat provokasi, mencabar malah menyeru ke arah ‘peperangan’, menggunakan berbagai penyamaran seperti Kristian, NGO dan juga orang perseorangan.

Pemimpin yang tidak bertanggungjawab ini kini seolah-olah menunggu masa bila orang-orang Melayu akan mengamuk.  Beliau tidak peduli jika orang-orangnya sendiri (kaum Cina) menjadi sasaran kerana ia akan dianggap sebagai ‘kemusnahan sampingan’ dalam sebuah perang yang lebih besar iaitu merampas negara ini dari orang-orang Melayu.

Matlamat utama Kit Siang ialah untuk melihat negara ini diperintah oleh Cina.  Beliau tidak peduli betapa besar kemusnahan yang berlaku dalam proses situ.  Atas dasar inilah maka beliau merindui kepimpinan yang lemah dan tidak ambil tahu di mana beliau boleh merancang dan menyusun strategi tanpa disyaki.

Tahukah anda bahawa selepas 13 Mei, pihak berkuasa menjumpai beberapa tempat rahsia yang digunakan oleh orang-orang Cina untuk menyimpan bekalan makanan?  Ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa mereka telah merancang dan bersedia ke arah pertumpahan darah itu dengan lebih awal.

Justeru, apakah jaminan yang mereka tidak merancang atau pun telah bersedia untuk itu sekarang?

Harapan kita agar mereka kebanyakannya adalah lebih rasional dari Kit Siang serta mampu berfikir untuk tidak memperjudikan kehidupan yang mewah dan selesa semata-mata untuk memberi kuasa kepada Dinasti Lim.  Orang-orang Cina sendiri pastinya tahu bahawa Kit Siang adalah seorang diktator.

Seorang manusia yang tidak merasa bersalah atau kesal atas tragedi yang melanda negara dan bangsanya pastinya bukan seorang pemimpin yang baik hati dan adil.  Apakah anda sanggup menggantikan kepemimpinan demokratik dengan seorang diktator yang kejam semata-mata atas nama kuasa perkauman?

Berita Berkaitan

Berita ‘Umno buat soal selidik kemungkinan bekerjasama dengan PKR, DAP’ nak tutup sisatan semula video semburit

Berita yang di petik dari 'sumber' kononnya tetapi tidak pernah diketahui sumbernya sebenarnya berniat...

Anwar janji lepas jawatan jika gagal tumbangkan PN, kata Pemuda PAN Bukit Bintang

Ketua Pemuda PAN Bukit Bintang, Sheikh Khuzaifah Bawazeer mendakwa Anwar Ibrahim berjanji akan melepaskan...

PAS Selangor belum bincang agihan kerusi, nafi tanding 3 Parlimen

PAS Selangor belum mengadakan perbincangan mengenai pembahagian kerusi di negeri itu termasuk memuktamadkan calon...

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...