27.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 29, 2020

Krisis Algeria: Mayat 2 Rakyat Malaysia Terkorban Dijangka Tiba Isnin

Algeria-troops-surround-Islamist-hostage-takersKUALA LUMPUR: Mayat dua rakyat Malaysia yang disahkan terbunuh semasa krisis tebusan di kompleks carigali minyak di In Amenas, Algeria, dijangka tiba di tanah air Isnin ini, kata Timbalan Menteri Luar A. Kohilan Pillay.

“Kita kena tunggu beberapa urusan (dokumen dan forensik) yang perlu diselesaikan di sana sebelum membawa mayat pulang dan sekiranya tiada masalah mayat akan tiba dalam masa dua hari,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Dua rakyat Malaysia yang terbunuh itu dikenal pasti sebagai Chong Chung Ngen dan Tan Ping Wee.Sebelum ini Wisma Putra mengesahkan tiga daripada lima rakyat Malaysia yang bekerja di Kompleks itu terselamat iaitu K. Ravi, 48, Lau Seek Chiang, 38 dan Patrick Purait Awang. Seek Chiang dan Ravi selamat pulang ke pangkuan keluarga masing-masing pada 23 Januari lepas.

Dalam insiden yang berlaku minggu lepas, lima rakyat Malaysia antara 130 pekerja dari pelbagai negara di Kompleks Pengeluaran Gas dan Minyak (OGPC) Amenas, timur Algeria menjadi tebusan apabila sebuah kumpulan militan menggempur kompleks pemprosesan minyak dan gas milik syarikat Britain, BP, di timur Algeria.

Insiden itu dipercayai berpunca daripada balas dendam terhadap tindakan kerajaan Algeria membenarkan tentera Perancis menggunakan ruang udaranya untuk melancarkan serangan ke atas pemberontak Islam di Mali.


Ketika ditanya berhubung kelewatan dalam mengenal pasti identiti mangsa, Kohilan menjelaskan ada beberapa perkara yang perlu dipatuhi oleh Wisma Putra dalam membuat kenyataan media seperti mengesahkan dengan pihak berkuasa tempatan.

“Pengesahan dari pihak berkuasa tempatan amat penting untuk mengelakkan pencanggahan fakta dan prosedur yang telah mereka tetapkan. Kita juga perlu menyemak dengan syarikat di mana rakyat kita bekerja untuk mendapat pengesahan,” katanya.

Beliau menambah proses mengenal pasti dua mayat rakyat Malaysia itu dibuat berdasarkan ujian pergigian yang dilakukan jabatan forensik dan beberapa maklumat fizikal yang diberikan keluarga bagi membantu dalam proses mengenal pasti identiti.

“Selagi kita tidak mengikuti semua prosedur ini selagi itu kita tidak dapat mengesahkan mangsa yang terkorban adalah rakyat Malaysia, jadi di situ mungkin timbul sedikit kelewatan,” katanya.

+++++


Tebusan Algeria: Seorang Lagi Rakyat Malaysia Terbunuh

KUALA LUMPUR: Kedutaan Besar Malaysia di Algiers mengesahkan seorang lagi rakyat Malaysia yang dilaporkan hilang semasa krisis tebusan di Kompleks Pengeluaran Gas dan Minyak (OGPC) In Amenas, timur Algeria, terbunuh.

Kementerian Luar dalam kenyataan pada Sabtu berkata mayat Tan Ping Wee dikenal pasti pasukan forensik melalui rekod pergigian serta pengesahan ‘tatoo’ oleh keluarga mendiang.

“Kerajaan Malaysia merakamkan ucapan takziah dan simpati kepada keluarga mendiang,” menurut kenyataan itu di sini.

Kenyataan itu juga menyebut Kedutaan Malaysia dan syarikat JGC Corp sedang menguruskan proses untuk membawa pulang dengan kadar segera mayat Tan bersama mayat seorang lagi rakyat Malaysia, Chong Chung Ngen yang disahkan terbunuh sebelum ini.


Sebelum ini, Wisma Putra mengesahkan tiga daripada lima rakyat Malaysia yang bekerja di kompleks itu terselamat iaitu K.Ravi, 48, Lau Seek Chiang, 38, dan Patrick Purait Awang.

Seek Chiang dan Ravi selamat pulang ke pangkuan keluarga masing-masing pada 23 Januari lepas.

Dalam insiden yang berlaku minggu lepas, lima rakyat Malaysia antara 130 pekerja dari pelbagai negara di OGPC In Amenas menjadi tebusan kumpulan militan.

Insiden itu dipercayai berpunca daripada balas dendam terhadap tindakan kerajaan Algeria membenarkan tentera Perancis menggunakan ruang udaranya untuk melancarkan serangan ke atas pemberontak Islam di Mali.

Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan