27 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 21, 2021

PAN mahu merekrut rakyat Malaysia di luar negara

Apabila puak ‘Team B’ dalam PAS hanya memenangi 20% undi dalam pemilihan parti, dan semua tetapi satu gagal untuk memenangi kerusi, dan mereka gagal untuk menggulingkan presiden parti Abdul Hadi Awang (yang merupakan agenda utama), mereka semua meninggalkan parti itu untuk membentuk PAN atau lebih dikenali sebagai Amanah.

DAP kemudiannya mengumumkan bahawa Pakatan Rakyat kini tidak berfungsi lagi dan PAN akan menggantikan PAS dalam pakatan pembangkang yang baru, Pakatan Harapan. PKR, bagaimanapun, atau lebih tepat lagi Menteri Besar Selangor (juga dikenali sebagai Ketua Menteri) Azmin Ali, tidak bersetuju dan memecat ahli-ahli PAS itu daripada kerajaan negeri Selangor (khususnya Ahli-ahli EXCO PAS).

Sudah tentu, Azmin tidak dapat berpisah daripada PAS kerana beliau tidak akan menjadi Menteri Besar jika bukan kerana PAS. Dan tanpa PAS beliau tidak lagi boleh menjadi Menteri Besar. Tetapi mengapa DAP (dan beberapa dalam PKR) sangat menentang Azmin? Mereka mengesyaki bahawa beliau sebenarnya adalah ‘kuda Trojan’ Tun Dr Mahathir Mohamad dan syak wasangka itu nampaknya kini telah dibuktikan betul.

PAS tahu bahawa Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor tidak mahu Anwar Ibrahim, atau sesiapa yang bersekutu dengan beliau, terutama isterinya, Dr Wan Azizah Wan Ismail, untuk menjadi Menteri Besar Selangor yang baru bagi menggantikan Khalid Ibrahim.

Jika Tuanku boleh mengikut kehendaknya sahaja, Tuanku lebih suka Khalid kekal sebagai Menteri Besar dan tidak mempedulikan DAP-PKR. Tetapi, daripada mencetuskan krisis perlembagaan, Tuanku bersetuju untuk Khalid digantikan tetapi Tuanku mesti mempunyai suara dalam penggantian itu.

Pilihan pertama Tuanku adalah PAS tetapi kerana PAS tidak mahu jawatan itu (atau lebih tepat lagi Iskandar Samad tidak berani mengambil jawatan itu kerana beliau tahu DAP akan menghentamnya dengan teruk) Tuanku menawarkannya kepada Azmin.

Tetapi saya baru sahaja berkata Tuanku tidak mahu sesiapa yang bersekutu dengan Anwar. Adakah Azmin tidak ada kaitan dengan Anwar? Itulah masalahnya. Tuanku tahu apa yang kita semua tidak tahu (sekurang-kurangnya pada masa itu). Dan perkara yang Tuanku tahu yang kita tidak tahu adalah bahawa Azmin BUKAN dengan Anwar. Azmin adalah dengan Mahathir. Sudah tentu, sekarang kita tahu perkara ini tetapi Tuanku tahu perkara ini lama sebelum kita semua tahu.

Apa-apa pun, DAP dan PKR kemudian mula menyerang baginda. Mereka juga menyerang Raja Muda atau Putera Mahkota. Dan itu hanya membuatkan Tuanku lebih berazam untuk tidak tunduk kepada DAP dan PKR. Pakatan Harapan baru sahaja mengisytiharkan perang ke atas Tuanku, maka peranglah yang akan meletus.

Serangan ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan memanggilnya lanun Bugis sebenarnya mengguris perasaan Tuanku lebih daripada mengguris perasaan Najib. Tuanku bangga dengan keturunan dan warisan Bugisnya dan untuk memanggil semua Bugis sebagai lanun adalah satu penghinaan buat Tuanku. Itu seperti memanggil semua keturunan India paria atau keturunan Cina pelacur Yap Ah Loy di sepanjang Jalan Ampang.

Apa-apa pun, setakat yang Kerabat Raja kisah, PAN adalah boneka DAP manakala PPBM hanyalah sebuah parti untuk agenda peribadi Tun Dr Mahathir Mohamad semata-mata. Jadi kedua-dua tidak penting bagi mereka.

Hari ini, Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-242 bermula di Istana Negara. Mahathir berharap Duli Yang Maha Mulia akan membincangkan Deklarasi Rakyat beliau. Itu tidak akan berlaku dan Raja-Raja sebenarnya telah secara halus menyatakan mengapa. Anda mungkin mahu menyelidik siapakah Datuk Salehuddin Saidin.

Apa-apa pun, dalam masa yang sama orang-orang PAN sedang melakukan lawatan ke UK untuk cuba untuk mendapatkan sokongan untuk perjuangan mereka. Mereka mengharapkan kerana mereka tidak berjaya di Malaysia, mereka sebaliknya boleh mendapatkan sokongan daripada rakyat Malaysia yang tinggal di luar negara.

Saya ingin mengucapkan selamat berjaya kepada mereka. Kebanyakan rakyat Malaysia melihat PAN hanya sebagai kuda DAP. Mereka juga sepatutnya memasuk Tony Pua dan semua orang-orang Kristian Evangelist lain dalam lawatan mereka untuk segala kebaikan yang ia bawa.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/pan-seeks-to-recruit-overseas-malaysians/

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.