PRU14: PH kekal di Selangor tapi BN boleh dapat 25 kerusi – kajian IDE

Berkaitan

Terkini

Pakatan Harapan dijangka masih mempertahankan Selangor tetapi Barisan Nasional berpotensi menang sehingga 25 kerusi.

Tinjauan badan kajian kerajaan negeri Institut Darul Ehsan (IDE) mendapati BN boleh mempertahan dengan mudah tujuh kerusi yang dimenangi dulu.

Kerusi-kerusi tersebut adalah Sungai Air Tawar, Sungai Panjang, Hulu Bernam, Batang Kali, Sungai Burong, Jeram dan Dengkil.

Sementara 18 kerusi lagi boleh dimenangi akibat pertandingan tiga penjuru, termasuk empat kerusi yang dimenangi BN pada 2013: Permatang, Bukit Melawati, Kota Damansara dan Semenyih.

Berdasarkan tinjauan IDE antara 21 hingga 23 April lalu, mengikut sempadan baru dan daftar pemilih hujung 2017, BN juga berpotensi menguasai 14 lagi kerusi tersebut.

Kerusi-kerusi yang dijangka boleh dirampas: Sabak (menang pada 2013: PAS), Ijok (PKR), Gombak Setia (PAS), Pelabuhan Klang (PKR), Morib (PAS), Taman Templer (PAS), Dusun Tua (PAS), Paya Jaras (PAS), Sungai Kandis (dulu Seri Andalas, PKR), Sungai Pelek (DAP), Sementa (PKR), Kota Anggerik (PKR) and Selat Kelang (PAS).

Ketua eksekutif IDE Datuk Mohammad Redzuan Othman berkata 18 kerusi ini berpotensi dimenangi BN apabila dicampur undi pos yang selalu memihak kepada parti itu.

“BN boleh menambah kerusi tetapi di Selangor masih kekal PH,” katanya di sini hari ini ketika membentangkan hasil tinjauan badan itu.

“Bagi saya, sebenarnya adalah satu perkara yang sukar untuk BN rampas Selangor kerana populariti mereka jauh lebih rendah. Mereka juga tiada pemimpin dan imej pemimpin mereka juga tidak melambangkan kematangan.”

Tambahnya, BN boleh menawarkan pelbagai janji untuk negeri itu tetapi pengundi akan menilai apabila mereka sudah biasa menikmati manfaat bawah pentadbiran gabungan pembangkang sejak 2008.

Pada 2013, DAP dan PAS masing-masing menang 15 kerusi dan PKR pula 14 kerusi.

Sesebuah parti memerlukan 29 daripada 56 kerusi untuk mencapai majoriti mudah, sementara 37 kerusi diperlukan untuk menguasai majoriti dua pertiga.

https://pakdin.my/tag/selangor

#BersamaBN
#HebatkanNegaraku
#DahulukanRakyat
#UndiBN
#BetterSelangor
#TawanSelangor
#TolakLogoPKR

 1. Sejak berkawan dgn DAP ustaz , ulama2 di caci Dan dihina, orang cina pun dah berani buat bila tgk Mahathir yg mulakan, fitnah Dan reka2 cerita jadi bahan untuk raih undi, Hina Di Sisi Islam org fitnah ni, orang melayu Kena jauhi parti DAP PKR

 2. BN kalah pru lalu kerana faktor Calon saja..bukan tak suka BN pun..sekarang anak2 tempatan jadi calon..dan 3 penjuru lagi…tunggu dan lihat…silap hari bukan azmin ali pun tewas…hehehe

 3. Hapus GST: Agenda Orang Miskin Atau Golongan Kaya?

  Agenda menghapuskan GST adalah agenda golongan borjuis – peniaga, kelas menengah atas dan elit. Mereka paling banyak bayar GST dan paling kurang menggunakan kemudahan prasarana kerajaan seperti hospital dan sekolah.

  Mereka hantar anak-anak ke sekolah swasta dan menggunakan hospital swasta. Mereka ini perasan serba pandai, hebat dan memandang rendah kepada pemimpin negara. Mereka lupa kerajaanlah yang mewujudkan peluang ekonomi dan perniagaan sehingga membolehkan mereka jadi kaya.

  Sebelum ini mereka selalu mengelak cukai pendapatan dan cukai perniagaan melalui pelbagai cara dan taktik, yang dibenarkan dan yang melalui “jalan belakang”.

  Melalui pengenalan GST yang merupakan sistem percukaian berasaskan perbelanjaan, golongan borjuis yang berbelanja lebih dan membeli barang mewah akan membayar cukai yang lebih tinggi.

  Orang seperti Tun Mahathir, Daim Zainuddin, Mukhriz Mahathir, Wan Azizah, Lim Guan Eng dan Shapie Apdal nampak berbelanja melebihi pendapatan yang diisytiharkan. Cuba tanya berapa cukai pendapatan mereka isytiharkan setiap tahun.

  Ada juga syarikat yang membayar gaji kepada seluruh ahli keluarga mereka bagi mengelak cukai pendapatan dalam kelompok (bracket) tinggi.

  Apabila GST diperkenalkan mereka tiada dapat elak membayar cukai. Jika beli baju sehelai RM1,000 maka mereka harus bayar cukai sebanyak RM60.

  Inilah punca mengapa mereka marah dan mahu menghapuskan GST.

  Syarikat-syarikat mereka juga tidak lagi boleh menipu seperti mana dalam sistem Cukai Jualan.
  Pendapatan syarikat juga sukar lagi disembunyikan berikutan jualan mereka direkod dalam sistem GST.

  Sebaliknya, kumpulan berpendapatan rendah membayar cukai yang minimum kerana kebanyakan barang keperluan asas seperti beras, ikan, sayur, gas memasak, buah-buahan, petrol RON95 dan ubat-ubatan dikecualikan GST.

  Dalam masa yang sama kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana ini menerima pelbagai bantuan dan inisiatif kerajaan seperti subsidi pendidikan anak-anak, subsidi kesihatan dan perubatan, bantuan pekebun kecil, bantuan usahawan kecil, biasiswa dan latihan meningkatkan kemahiran, subsidi perumahan, bantuan Kebajikan Masyarakat, Bantuan Rakyat 1Malaysia dan lain-lain.

  Maka kita lihat golongan borjuis ini mula menghasut rakyat bahawa GST punca kesusahan hidup rakyat berpendapatan rendah dan sederhana.

  Mereka memadamkan semua kebaikan yang diwujudkan kerajaan hasil kutipan GST. Mereka hanya menceritakan bahawa GST punca barang naik dan hidup rakyat menjadi sengsara.

  Cuba lihat nama Mahathir. Pernahkah beliau bersimpati dengan orang miskin semasa menjadi Perdana Menteri.

  Beliau menolak gaji minumum, beliau mengenakan yuran sekolah, yuran peperiksaan SPM, Skim Pinjaman Buku Teks yang terhad dan jumlah bantuan kepada rakyat tidak sebanyak hari ini. Beliau juga memperkenalkan pinjaman PTPTN dengan caj 4%.

  Jadi agenda hapuskan GST bukan kerana simpati kepada rakyat berpendapatan rendah tapi untuk mereka dan keluarga mereka mengelak cukai.

  Jangan percaya hasutan kumpulan ini. Zaman Mahathir pun harga barang sentiasa naik.

  Apabila dihapuskan GST pun harga barang tidak akan turun. Mahathir telah nyatakan akan memperkenalkan cukai lain.

  Namun faedah dan bantuan kepada rakyat akan berkurangan. Mahathir sudah menyatakan mereka akan memperkenal sistem BR1M baru bagi mengurangkan jumlah penerima.

  Hakikatnyan Undi PKR sekadar mengulangi cerita zaman Mahathir yang penuh ketirisan dan penswastaan yang membebankan rakyat.

 4. Ph dijangka masih mempertahan Selangor?bahasa masih ni hanya sesuai diguna lps pru klu merika menang,bahasa masih tak tepat diguna diketika negara akan menghadapi pru dan belum dipastikan parti mana menang parti mana kalah

 5. saya anak malaysia berketurunan India..nenek moyang saya, datuk nenek saya hidup aman daman di malaysia ni…saya sayang negara ni…orang melayu sebagai orang asal tanah melayu patut lebih cintai negara ini…jangan biarkan apa yang sudah dibina dengan amat cantik ni diroboh oleh pengkhianat negara dalam bentuk PH

Leave a Reply