SELAIN DARI RUSIA, CHINA JUGA AMAT MARAH TERHADAP GEORGE SOROS

Selain daripada Russia, China dan tersangat marah terhadap George Soros.
https://pakdin.my/pendakwaraya-russia-haramkan-yayasan-soros-kerana-menjadi-ancaman-kepada-keselamatan-negara/
Ini yang terbaharu.


CHINA MENUDUH GEORGE SOROS ‘ISYTIHAR PERANG’ TERHADAP MATAWANG YUAN

Pelabut Billionaire ‘cuba untuk mewujudkan suasana panik bagi meraih keuntungan’, kata editorial, selepas beliau meramalkan ekonomi China menuju kejatuhan.

Media kerajaan China telah meningkatkan ulasan-ulasan keras terhadap George Soros dan pedagang mata wang lain didalam persekitaran matawang Yuan yang sedang mengalami tekanan, dengan menuduh pelabur billionaire “mengisytiharkan perang” terhadap matawang mereka.

Pada Forum Ekonomi Dunia di Davos minggu lepas, Soros memberitahu TV Bloomberg bahawa ekonomi kedua terbesar di dunia – di mana pertumbuhan telah menjadi perlahan ke paras terendah dalam 25 tahun menurut angka rasmi – menuju kearah masalah yang besar

Soros – masih dipersalahkan di sesetengah negara kerana menyumbang kepada krisis kewangan Asia pada tahun 1997 – menuding jari kepada deflasi dan hutang yang berlebihan sebagai alasan untuk kelembapan ekonomi di China.

Yuan biasanya stabil, nilai yang dikawal rapi oleh Beijing, telah mula menghadapi tekanan dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan beberapa bulan dalam pasaran luar negara dan daripada aliran keluar modal. Pihak berkuasa telah membelanjakan beratus-ratus bilion dolar untuk mempertahankannya.

Agensi berita rasmi China, Xinhua pada Rabu berkata, Soros telah meramalkan masalah ekonomi China “beberapa kali pada masa lalu

“Sama ada penjualan singkat (short-sellers) tidak melakukan kajian mereka atau … mereka sengaja cuba untuk menimbulkan panik untuk mendapat keuntungan segera,” katanya.

Akhbar berbahasa Inggeris yang cenderung kepada kerajaan Global Times menyalahkan “Barat” untuk tidak “menerima tanggungjawab terhadap suasana kucar-kacir” dalam ekonomi dunia.

Komen-komen yang datang daripada edisi luar negara akhbar Harian Rakyat, lidah rasmi parti Komunis, menerbitkan satu artikel muka depan pada Selasa bertajuk “Declaring war on China’s currency? Ha ha” yang dikongsi secara meluas di media sosial China.

Soros “publicly ‘declared war’ on China”, kata akhbar itu, memetik Soros yang berusia 85 tahun itu sebagai berkata bahawa dia telah bersedia mengambil langkah menyerang mata wang Asia.

Tetapi sesetengah pembaca mempersoalkan sama ada retorik rasmi boleh mencetuskan kebimbangan pelabur China.

“Mereka berkata terlalu banyak slogan, tetapi adakah media rasmi tahu bahawa pelabur China berada di dalam neraka?” Kata seorang yang memberi komentar di rangkaian media sosial Weibo.

“Saya risau pelabur China akan mati dalam rempuhan sebelum Soros memulakan langkahnya.”

“The Chinese left it too long” to change their growth model from dependence on exports to a consumer-led one, Soros said, even though Beijing had “greater latitude” than others to manage such a transition because of its currency reserves, which stand at over US$3tn.

Pada 1990-an Soros mengetuai spekulator dalam pertaruhan terhadap Bank of England, yang mana tidak berjaya mendapatkan untuk mempertahankan menambat kadar pertukaran matawang Pound.

“Orang Cina meninggalkannya terlalu lama” untuk menukar model pertumbuhan mereka dari pergantungan kepada eksport kepada yang diterajui pengguna, Soros berkata, walaupun Beijing mempunyai “kebebasan yang lebih luas” daripada yang lain untuk menguruskan peralihan seperti ini kerana rizab mata wang, yang berada pada lebih US$3 berbanding Yuan.

20161031-china-tak-suka-soros

Berkaitan