Shafie Apdal Melalut Tanpa Fakta Sebenar Di Parlimen #pakdin.my

Hari ini adalah salah satu daripada hari-hari yang sangat jarang berlaku bahawa saya berharap saya adalah seorang Ahli Parlimen dan boleh taruk Shafie Apdal di Dewan Rakyat.

Shafie telah menyampaikan terlalu banyak pembohongan di Parlimen dan sepatutnya beliau diambil tindakan menghina Parlimen kerana berulang-ulang berbohong.

Di antaranya ialah:

1) Shafie mendakwa 60% daripada Bandar Malaysia telah dijual kepada China.

Ini tidak benar. 60% daripada Bandar Malaysia telah dijual kepada 60-40 konsortium Iskandar Waterfront Holdings (IWH) dan kumpulan China Railway.

Pemegang saham IWH adalah 40% oleh Kumpulan Prasarana Rakyat Johor (KPRJ ) dan 60% Tan Sri Dato ‘Lim Kang Hoo.

40% masih di pegang oleh 1MDB atau MOF Inc (sekiranya saham dipindahkan), 36% IWH dan 24% CREC. Oleh itu, pemilikan projek utama adalah 76% Malaysia dan 24% China.

2. Shafie mendakwa 1MDB hanya ada Arul Kanda seorang pekerja dan tidak mewujudkan peluang pekerjaan manakala bail-out untuk Proton dan MAS membantu menyelamatkan pekerja.

Pertama, tidak seperti Proton dan MAS, 1MDB tidak pernah di bail-out oleh kerajaan.

Mungkin Shafie Apdal tidak pergi ke Sendayan untuk melihat pangkalan udara baru sedang dibina atau 7 kemudahan tentera yang lain di seluruh negara yang sedang dalam pembinaan sekarang yang dibiayai oleh 1MDB sebagai sebahagian daripada perjanjian pertukaran dengan MINDEF?

Beribu-ribu pekerja di TRX sekarang yang sedang berusaha disiapkan secepat mungkin atau puluhan ribu pekerjaan yang akan diwujudkan apabila TRX mula beroperasi dalam suasana pelaburan asing yang datang daripada Australia, Indonesia dan Hong Kong?

Adakah hanya Arul Kanda bekerja di sana.

Bagi MAS, ianya terpaksa diselamatkan disebabkan oleh salah urus Mahathir sebelum ini. Proton, walaupun banyak peluang pekerjaan diwujudkan, rakyat terpaksa menanggung kos yang besar yang terpaksa membayar harga tinggi untuk spesifikasi rendah daripada harga kereta selama beberapa dekad yang jumlah keseluruhan kira-kira RM300 bilion. Sekiranya Proton tidak diselamatkan, pekerja masih boleh pergi ke PERODUA atau lain-lain syarikat pemasang kereta tempatan. Wang rakyat yang dijimatkan sekiranya Proton di tutup boleh digunakan untuk pelaburan lain yang lebih produktif yang juga akan mewujudkan peluang pekerjaan.

3. Shafie mendakwa bahawa Sabah dan Sarawak adalah negeri-negeri yang paling miskin dan mereka sedang disalah urus.

Jauh menyimpang dan tidak betul. Sabah mencatatkan pertumbuhan Gaji median kedua tertinggi 37.5% dan Sarawak mencatatkan 26% pertumbuhan gaji sejak 2010 – berbanding dengan hanya 17.2% bagi Pulau Pinang dan 20.8% bagi Selangor.

Berasaskan pendapatan isi rumah median, Sabah sekali lagi mencatat pertumbuhan pendapatan isi rumah kedua tertinggi 81.3% manakala Sarawak mencapai 57.8% – mengatasi Selangor dan Pulau Pinang.

Pada asas per kapita KDNK, Sarawak dan Sabah bukan negeri yang paling miskin. Sarawak sebenarnya negeri ke-4 terkaya dan mempunyai per kapita KDNK sebanyak RM44k – sama dengan Pulau Pinang. Walaupun Sabah mencatatkan RM19,700 – lebih tinggi daripada Kedah dan Kelantan.

Kadar kemiskinan tegar di Sabah juga menurun daripada 19.2% pada tahun 2009 kepada hanya 3.9% pada tahun 2014.

Manakala di Sarawak, kadar kemiskinan tegar juga berkurangan daripada 5.3% kepada 0.6%.

Malah, Sabah mempunyai rizab negeri RM2.33 bilion pada 2014 – hampir dua kali ganda daripada Pulau Pinang manakala Sarawak mempunyai rizab sebanyak RM27 bilion pada tahun 2014 – atau lebih kurang 8 kali lebih tinggi daripada Selangor.

Juga diakui ramai bahawa selepas diabaikan oleh Menteri yang sebelum ini selama dua dekad, Sabah dan Sarawak telah menerima bantuan dan pembangunan yang lebih besar daripada Kerajaan Persekutuan sejak 2009.

Jadi, bagaimana Shafie Apdal mewajarkan bahawa Sabah dan Sarawak adalah negeri termiskin dan sedang disalah urus?

Hanya kerana mereka mempunyai imuniti parlimen, kita tidak boleh membenarkan orang ini bercakap bohong di Parlimen kerana ia hanya akan dilaporkan sebagai fakta dalam berita media. Memetik dia juga meyakinkan orang ramai bahawa dia adalah seorang PEMBOHONG!

20161025-shafie-apdal-bohong-diparlimen

Berkaitan