33 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 26, 2021

SOKONGAN PENGUNDI MELAYU – BN 40%, PAS 25%, HARAPAN-BERSATU 21%

Kajian awal oleh Naib Presiden PKR Rafizi Ramli melalui Invoke Centre for Policy Initiatives (I-CPI) mendapati bahawa daripada 104,340 responden, dalam pertandingan tiga penjuru, 21% akan mengundi PAS, Harapan-Bersatu 24%, dan BN 40 %. 14% berkata mereka tidak akan mengundi dalam PRU14.

Sokongan orang Melayu kepada PAS adalah pada 25% berbanding BN 40% dan Harapan-Bersatu 21%.

Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku satu lawan satu dengan BN terhadap Harapan-Bersatu (di mana PAS tidak bertanding), 39% berkata mereka akan mengundi untuk Pakatan, 23% akan mengundi BN, manakala 38% tidak akan mengundi.

20170120-kajian-invoke-centre-rafizj

Ini adalah perubahan besar berbanding dengan PRU-13 di mana kita mengandaikan 100% penyokong PAS mengundi Pakatan di tempat-tempat di mana PAS tidak bertanding.

Jadi apabila mengetahui hampir Satu perempat daripada undi itu akan dapat kepada BN mesti menjadi satu kejutan kepada Lim Kit Siang, Anwar dan Mahathir.

Kemungkinan besar terdapat ramai penyokong PAS yang masih sangat marah dengan pengkhianatan PAN dan melompat keluar bersama kerusi yang dimenangi ketika bersama PAS selepas mereka tewas pada pemilihan parti PAS.

Maksudnya, siapa mahu mengundi pengkhianat yang mencuri kerusi yang dimenangi ketika bersama parti dan lebih teruk lagi, bersikap angkuh dan tidak menyesali tindakan mereka?

Sudah tentu juga masih terdapat kemarahan terhadap DAP kerana menikam PAS dari belakang dan banyak mengeluarkan kenyataan mencerca dilemparkan terhadap PAS sejak beberapa tahun lalu.

Selain itu, dipercayai ramai orang PAS tidak boleh menerima Mahathir atau memaafkannya atas perbuatan dan berdendam apabila beliau memastikan Kelantan dinafikan mendapat air bersih atau pembangunan sepanjang beliau berkuasa.

Jika trend ini berterusan (sebenarnya adalah diharapkan ia menjadi lebih buruk kerana DAP atau Amanah tidak boleh menahan diri mereka dalam membuat kenyataan bodoh), ini adalah berita yang sangat buruk bagi Pakatan.

Selain itu, Kerajaan BN telah sangat adil kepada Kelantan sejak Najib mengambil alih. Bukan sahaja mereka banyak membantu ketika bencana banjir terburuk pada tahun 2014 dan pembinaan semula selepas itu, tetapi Kerajaan telah membantu merealisasikan lebuhraya rakyat mereka dan membina Central Spine Road (Lebuhraya CSR) sepanjang 325km dan bebas tol dari Kuala Krai ke Bentong (dan seterusnya ke KL melalui Karak Highway ). 10% (41.35km) laluan telah siap dan boleh dilalui dari Kampung Kubang Rusa ke Kampung Seberang Jelai di Pahang

20170120-lebuhraya-csrhttp://www.barisannasional.org.my/news/pembinaan-lebuhraya-csr-mengikut-jadual-jkr

Baru-baru ini, Najib juga telah menandatangani perjanjian yang dinanti-natikan oleh rakyat Kelantan, menaik taraf infrastruktur air Kelantan supaya mereka boleh mendapat bekalan air bersih selepas sedekad diabaikan oleh Mahathir.

20170120-najib-razak-penstrukturan-air-kelantanhttp://utusan.com.my/berita/nasional/perjanjian-penstrukturan-air-kelantan-dimuktamadkan-1.382679

________
https://www.malaysiakini.com/news/369871

20170120-invoke-centre-rafizi

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.