Sultan Selangor Minta Peranan Baginda Sebagai Ketua Agama Tidak Dimanipulasi

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

15 jemaah masjid Jitra korban Covid dalam 2 minggu

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri, Dr Mohd...

[Video] Syarifuddin juara CEV Moto3 Remaja Dunia

Pelumba negara, Syarifuddin Azman mengharumkan nama Malaysia selepas muncul...

Kapolrestro Jakbar beri sinyalemen barang bukti selain ganja pada EAP

barang bukti cukup beragam dan cukup banyak yang...

新冠确诊添5304宗雪隆占46%

截至今午12时,我国新冠病毒单日新增确诊病例持续下降,报5304宗。

SultanSelangorSHAH ALAM: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah meminta agar peranan baginda sebagai ketua agama Islam di Selangor tidak dimanipulasi oleh pihak tertentu yang hanya mahu meraih publisiti.

Sultan Sharafuddin bertitah, sebagai ketua agama baginda perlu memastikan agama Islam terus dihormati dan ditempatkan pada martabat yang tinggi dalam segala hal ehwal negeri.

“Semasa pertabalan beta sebagai Sultan Selangor, beta telah berikrar untukmemelihara dan menjaga nama baik agama Islam yang suci ini. Beta secaraikhlasnya ingin melihat institusi masjid menjadi penyumbang kepada kemajuan danpembangunan di negeri Selangor ini.

“Beta bertanggungjawab memastikan kehidupan umat Islam khususnya orang-orang Melayu terbela,” titah baginda di Seminar Pengurusan Masjid di Masjid SultanSalahuddin Abdul Aziz Shah di sini, hari ini.

Sultan Sharafuddin mengingatkan agar keprihatinan baginda terhadap institusi masjid tidak disalah-ertikan.

Baginda bertitah masjid perlu digunakan sepenuhnya oleh rakyat Selangor untuk mengeratkan lagi semangat muhibah antara orang Melayu menerusi aktiviti berfaedah yang diadakan di masjid-masjid seluruh negeri.

“Walaupun di Selangor ini terdapat masyarakat Islam pelbagai keturunan,ideologi dan pendapat yang berbeza-beza, namun hakikatnya yang menyatukan kitaadalah agama Islam, maka jadikanlah masjid tempat yang paling sesuai untuk menyatu-padukan orang Melayu dan menjana pemikiran bernas bagi memajukan lagi negeri Selangor yang kita kasihi ini,” tatiah baginda.

Sultan Sharafuddin menyeru pegawai dan anggota Jawatankuasa Masjid di seluruh Selangor memain peranan penting dalam menjaga imej dan nama baik institusi masjid.

Titah baginda, anggota jawatankuasa masjid seharusnya menjadi kumpulan terdahulu yang menghalang perkara-perkara negatif berlaku dalam masjid seperti kegiatan berpolitik, penyebaran ajaran sesat, pepecahan antara jemaah serta aktiviti kuliah oleh penceramah yang tidak mempunyai tauliah.

“Beta bimbang sekiranya perkara ini berlaku ia boleh membawa kepada kebencian dan akhirnya pepecahan dalam kalangan umat Islam,” titah baginda.

Sultan Sharafuddin mengingatkan supaya anggota jawatankuasa masjid tidak menyalahguna kuasa dan jawatan mereka untuk kepentingan peribadi.

Baginda bertitah bahawa baginda sering menerima aduan daripada jemaah masjidmengenai tingkah laku anggota jawatankuasa masjid yang tidak beretika.

“Beta mengingatkan mereka yang dipertangungjawabkan untuk mentadbirmasjid bahawa gerak-geri mereka diperhatikan dan beta menitahkan supaya pihak yang bertanggungjawab mengambil tindakan sekiranya kelakuan anggota jawatankuasa masjid menyalahi undang-undang dan merosakkan institusi masjid,” titah baginda.

BACA juga:

Leave a Reply