26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, October 23, 2020

Sultan Selangor Minta Peranan Baginda Sebagai Ketua Agama Tidak Dimanipulasi

SultanSelangorSHAH ALAM: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah meminta agar peranan baginda sebagai ketua agama Islam di Selangor tidak dimanipulasi oleh pihak tertentu yang hanya mahu meraih publisiti.

Sultan Sharafuddin bertitah, sebagai ketua agama baginda perlu memastikan agama Islam terus dihormati dan ditempatkan pada martabat yang tinggi dalam segala hal ehwal negeri.

“Semasa pertabalan beta sebagai Sultan Selangor, beta telah berikrar untukmemelihara dan menjaga nama baik agama Islam yang suci ini. Beta secaraikhlasnya ingin melihat institusi masjid menjadi penyumbang kepada kemajuan danpembangunan di negeri Selangor ini.

“Beta bertanggungjawab memastikan kehidupan umat Islam khususnya orang-orang Melayu terbela,” titah baginda di Seminar Pengurusan Masjid di Masjid SultanSalahuddin Abdul Aziz Shah di sini, hari ini.

Sultan Sharafuddin mengingatkan agar keprihatinan baginda terhadap institusi masjid tidak disalah-ertikan.

Baginda bertitah masjid perlu digunakan sepenuhnya oleh rakyat Selangor untuk mengeratkan lagi semangat muhibah antara orang Melayu menerusi aktiviti berfaedah yang diadakan di masjid-masjid seluruh negeri.

“Walaupun di Selangor ini terdapat masyarakat Islam pelbagai keturunan,ideologi dan pendapat yang berbeza-beza, namun hakikatnya yang menyatukan kitaadalah agama Islam, maka jadikanlah masjid tempat yang paling sesuai untuk menyatu-padukan orang Melayu dan menjana pemikiran bernas bagi memajukan lagi negeri Selangor yang kita kasihi ini,” tatiah baginda.

Sultan Sharafuddin menyeru pegawai dan anggota Jawatankuasa Masjid di seluruh Selangor memain peranan penting dalam menjaga imej dan nama baik institusi masjid.

Titah baginda, anggota jawatankuasa masjid seharusnya menjadi kumpulan terdahulu yang menghalang perkara-perkara negatif berlaku dalam masjid seperti kegiatan berpolitik, penyebaran ajaran sesat, pepecahan antara jemaah serta aktiviti kuliah oleh penceramah yang tidak mempunyai tauliah.

“Beta bimbang sekiranya perkara ini berlaku ia boleh membawa kepada kebencian dan akhirnya pepecahan dalam kalangan umat Islam,” titah baginda.

Sultan Sharafuddin mengingatkan supaya anggota jawatankuasa masjid tidak menyalahguna kuasa dan jawatan mereka untuk kepentingan peribadi.

Baginda bertitah bahawa baginda sering menerima aduan daripada jemaah masjidmengenai tingkah laku anggota jawatankuasa masjid yang tidak beretika.

“Beta mengingatkan mereka yang dipertangungjawabkan untuk mentadbirmasjid bahawa gerak-geri mereka diperhatikan dan beta menitahkan supaya pihak yang bertanggungjawab mengambil tindakan sekiranya kelakuan anggota jawatankuasa masjid menyalahi undang-undang dan merosakkan institusi masjid,” titah baginda.


Berita Berkaitan

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa...

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

Najib sindir MB Selangor rakam gambar hidu botol dan ‘up’ di FB

Ahli parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melemparkan kritikan pedas terhadap...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan