Thursday - July 29, 2021 @ 22:17
BERITADUNIATrigana Air Terhempas: Penduduk temui lokasi pesawat terhempas

Trigana Air Terhempas: Penduduk temui lokasi pesawat terhempas

trigana-air-Oksibil
Lapangan Terbang Oksibil

Bangkai pesawat penumpang yang hilang bersama 54 penumpang dan anak kapal timur Indonesia Ahad telah ditemui oleh penduduk kampung, kata seorang pegawai.

Pesawat yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan Indonesia Trigana Air terputus hubungan dengan kawalan trafik udara selepas berlepas dari Jayapura pukul 2.22 petang dan sepatutnya tiba di Oksibil pukul 3.04 petang waktu tempatan, kata agensi mencari dan menyelamat.

ATR 42-300 pesawat berkembar turboprop itu membawa 44 penumpang dewasa, lima kanak-kanak dan lima anak kapal, penerbangan yang dijadual mengambil masa lebih kurang 45 minit, katanya.

trigana-air-oksibil-sentani

Pesawat itu hilang kira-kira 10 minit sebelum sampai kedestinasinya Oksibil, sebuah penempatan terpencil di pergunungan selatan Jayapura, tidak lama selepas meminta izin untuk mendarat.

Penduduk kampung di daerah Okbape yang Papua dilaporkan melihat pesawat terbang rendah. Kementerian Pengangkutan kemudian berkata penduduk tempatan telah menemui bangkai.

“Pesawat itu telah dijumpai (oleh penduduk kampung). Menurut penduduk, penerbangan itu telah terhempas ke dalam sebuah gunung,” kata Suprasetyo, Ketua Pengarah Kementerian Pengangkutan Udara.

Tiada maklumat mengenai sama ada terdapat mangsa yang terselamat.

Pasukan mencari dan Menyelamat (BASARNAS), polis dan tentera akan menuju ke kawasan kejadian secepat mungkin pada Isnin, kata jurucakap Kementerian Pengangkutan, JA Barata.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here