31.8 C
Kuala Lumpur
Monday, January 18, 2021

Undang-undang Cegah & Bendung Gejala Murtad Perlu Diwujudkan – Himpun

Perhimpunan Sejuta Umat Selamatkan Akidah (Himpun) menyeru kerajaan untuk menggubal undang-undang khusus bagi mencegah dan membendung gejala murtad dan kegiatan memurtadkan umat Islam di negara ini.

Ini adalah antara 10 resolusi yang dicapai pada perhimpunan itu, selain memastikan undang-undang pencegahan yang tegas dan kukuh untuk memelihara kemuliaan Islam dalam Perlembagaan dapat dimasukkan sebagai kandungan utama akta yang akan menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri,” kata Pengerusi bersama Himpun Mohd Azmi Abdul Hamid pada perhimpunan itu yang diadakan di Stadium Shah Alam di sini.

Perhimpunan yang disertai kira-kira 4,000 orang, termasuk wakil beberapa badan bukan kerajan (NGO) turut dihadiri Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.

Mohd Azmi juga berkata sistem pendidikan negara perlu disemak semula bagi memastikan tiada unsur yang boleh mendedahkan pelajar Islam kepada penghakisan akidah.

Beliau turut meminta semua institusi dalam masyarakat terutamanya ibu bapa untuk mengambil tanggungjawab yang tegas dalam mendidik anak-anak dengan kefahaman Islam agar dapat dijadikan benteng daripada terjebak dengan kegiatan pemeseongan akidah.

Beliau berkata deklarasi yang mengandungi 10 resolusi yang berkaitan gejala murtad itu akan disembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dalam masa terdekat.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.