34.1 C
Kuala Lumpur
Friday, February 26, 2021

AMMONIA NITROGEN TINGGI PUNCA IKAN MATI DI SUNGAI BERNAM @jasnre @jps_selangor

Tahap ammonia nitrogen dikesan di sungai berkenaan adalah 27.6 ppm (bahagian setiap juta) iaitu melebihi had KKM sebanyak 1.5 ppm bukan sikit, orang oun boleh mampus.

Sampai bila pihak bertanggungjawab berterusan membutakan mata terhadap mereka yang mencemarkan khazanah alam.

Sampai bila membiarkan penternak ayam peladang di tepi sungai dibiarkan berleluasa membuang susa cemar terus kedalam sungai tanpa diambil tindakan?

Jangan menutup rezeki nelayan sungai.

Pelik!!! Jabatan berkaitan di Selangor buat buta dan pekak walaupun dah jadi jadi isu. 


20161110-ikan-mati-sungai-bernam

Kejadian ribuan ikan mati di Sungai Bernam dekat Tanjung Malim kelmarin dipercayai berpunca daripada tahap kandungan ammonia nitrrogen yang dikesan melebihi had ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam di sungai berkenaan.

Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Perak, Abdul Razak Abd Manap, berkata berdasarkan laporan Loji Air Selangor (LAS), tahap ammonia nitrogen dikesan di sungai berkenaan adalah 27.6 ppm (bahagian setiap juta) iaitu melebihi had KKM sebanyak 1.5 ppm.

Katanya, susulan daripada kes ikan mati di sungai berkenaan, LAS di Sungai Selisik ditutup pada jam 9 malam kelmarin dan dibuka semula jam 6 pagi semalam bagi membolehkan siasatan dijalankan terhadap sungai terbabit.

“Semalam, Jabatan Perikanan Batang Padang dan Sabak Bernam sudah mengambil sampel air dan ikan untuk siasatan lanjut namun JAS Perak tidak dapat menjalankan ‘sampling’ berikutan keadaan air di sungai itu sangat deras berikutan hujan di bahagian hulu sungai,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, kes ikan mati di sungai itu bukan kali pertama berlaku malah pihaknya pernah memanjangkan surat ke Jabatan Perkhidmatan Veterinar serta menghantar salinan kepada pegawai Air Selangor untuk tindakan lanjut.

Semalam, Jabatan Perikanan dan JAS Perak menjalankan siasatan bagi mengenal pasti punca kematian ikan di Sungai Bernam dan beberapa sungai kecil di sempadan negeri itu dan Selangor.

Pegawai kedua-dua jabatan itu juga sudah mengambil sampel air dan ikan yang mati bagi dihantar ke Jabatan Kimia untuk dianalisis.

20161111-ikan-mati-singai-bernam-pencemaran

https://pakdin.my/perikanan-jas-siasat-punca-ikan-mati-di-sungai-bernam/
https://pakdin.my/ribuan-ikan-mati-di-sungai-bernam/
 

Berita Berkaitan

Komen

  1. Biasala admin…mesti lps ni azmin buat statement bn sabotaj mcm mslh air hari tu..kerajaan Selangor esp JAS bkn bwh pemerintahan dia..tp bwh pemerintahan Uganda selatan..sekian

  2. TIADA alasan disabotaj lagi selepas ini. Anggota kerajaan SelangAir, Yaakod Sapari telah bertanyakan dalam dewan berkaitan isu air bersih yang TELAH LAMA berlaku sejak dari tahun 2008 lagi. Itu bererti kerajaan SelangAir tidak serius dalam masalah isu air bersih.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.