30 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

Apa Yang Rakyat Malaysia mahu Sebenarnya? #malaysiabest

1) Pendidikan percuma seperti Norway – (tetapi Norway mengenakan 25% GST)

2) Tiada GST seperti Hong Kong – (tetapi Hong Kong mempunyai ketidaksamaan pendapatan tertinggi di dunia dengan Pekali Gini pada 0. 537 berbanding dengan Malaysia 0.401 pada tahun 2014 – jatuh dari 0.441 pada tahun 2009)

3) Kesaksamaan Pendapatan sebaik Denmark dengan Gini daripada 0.21 – (tetapi Denmark mempunyai antara harga petrol tertinggi di dunia pada RM7 seliter)

4) harga petrol terendah di dunia seperti Venezuela – (tetapi kadar inflasi mereka adalah 800% pada 2016 dan negara runtuh disebabkan oleh subsidi kerajaan yang tidak mampan dan kawalan harga)

5) kadar inflasi terendah di dunia seperti negara-negara Euro yang memerangi inflasi negatif – (tetapi matawang Euro telah jatuh berbanding Ringgit sejak 10 tahun yang lalu)

6) Kadar pertukaran wang tinggi seperti Singapura – (tetapi harga kereta adalah yang tertinggi di dunia di mana Axia berharga $S80k atau RM230k berbanding RM30K n Malaysia)

7) Harga kereta serendah Brunei – (tetapi Brunei tidak mengamalkan demokrasi)

8) Demokratik seperti India, demokrasi terbesar di dunia – (tetapi India mempunyai kadar rasuah yang sangat tinggi berbanding Malaysia)

9) sifar rasuah sebagai Finland – (tetapi Finland adalah di tengah-tengah “dekad kerugian” dan memiliki kadar pertumbuhan ekonomi negatif atau sifar selama bertahun-tahun)

10) Pertumbuhan ekonomi setinggi Myanmar yang sedang mengalami ledakan ekonomi sekarang – (tetapi Myanmar megalami konflik bangsa/agama yang telah menyebabkan ramai yang terkorban)

11) Tidak ada atau hanya sedikit ketegangan kaum/agama seperti Nepal yang hampir kesemuanya sama bangsa dan agama – (tetapi ramai orang Nepal suka datang ke Malaysia untuk bekerja dan mengatakan Malaysia Bagus!).

Kebanyakan cita-cita/matlamat adalah yang bertentangan dengan persekitaran.

Sebagai contoh, kita tidak boleh mempunyai inflasi yang rendah dan pertumbuhan ekonomi yang tinggi dan gaji yang pantas meningkat.

Kita juga tidak boleh mempunyai liberalisasi cukai rendah, ekonomi sangat kapitalis dan sangat kompetitif, sangat liberal seperti Hong Kong dan masih mengharapkan ketidaksamaan sosial yang rendah (mahu tinggal di sangkar burung?).

Atau mempunyai harga kereta dan harga petrol yang rendah dan mengharapkan tiada kesesakan jalanraya melumpuhkan yang akan menjejaskan pertumbuhan ekonomi dan menyebabkan kerosakan alam sekitar.

Keseimbangan dan kompromi adalah diharapkan di mana-mana negara.

LSS.

Apa pun Malaysia masih yang terbaik!

#malaysiabest

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan