Apabila ekonomi merudum, bukan Melayu mula membenci kerajaan PH

Pendapat seorang penulis blog jika ekonomi malaysia dalam keadaan teruk dan parah, orang Melayu “can take it

- Advertisement -

Tetapi bukan-melayu “cannot“.

Jika saham hancur merudum, orang melayu biasa saja, kerana mereka tiada banyak beli saham syarikat dan simpan saham biasa atau mother share.

Yang ada ini semua 70% bukan melayu, ataupun orang Cina.

Jika pasaran hartanah hancur orang Melayu biasa sahaja.

Mereka bukan jenis hantar amah Filipina atau Indonesia tidur di depan pejabat penjual hartanah yang hebat buka tawaran jual dan mahu rebut borang.

Sekeping borang bernilai sekitar 10,000 hingga 20,000, beli rumah shop house 400,000 automatik jadi 450,000 esok.

Orang bukan melayu sahaja yg begitu.

Orang Melayu bukan majoriti kaya macam anak orang tua kaya Mahathir tu.

Cuba lihat kawasan perumahan baru atau rumah kedai baru, lihat kain pelintang ‘for sale‘ dan ‘for rent‘ .

Siapa yg punya?

Itu aset dan property ke-3 dan ke-4 kaum bukan melayu.

Melayu tak ada aset seperti tu.

Maka jika ada apa-apa kejatuhan ekonomi atau saham atau property glutch yang parah ada lah bukan melayu.

Orang melayu yg susah nak susah macam mana lagi?

Bukan banyak saham atau hartanah di miliki.

Orang kaya yang akan jadi susah.

Undi bukan melayu di Tanjung Piai ada lah indikator awal orang cina meluahkan kebencian mereka terhadap kerajaan yang tidak menjalankan tanggungjawab, rasis tu rasis juga tapi bila poket mula terkesan darah akan naik juga.

Pernigaan mereka mula terkesan.

Kesan terhadap kelemahan kerajaan Pakatan Harapan menguruskan ekonomi, mereka terlebih dahulu merasainya.

Penjual akan terasa bila pembeli B40 nya mula berhati-hati membeli kerana tiada lebihan wang.

Sistem Najibnomic tabur duit di bawah naik ke atas. Sistem kuno PH tabur diatas sahaja, tabur kepada kroni duit untuk mereka bermegah melancong keluar negara.

Kini Import atau beli barang dari Thailand pun sudah mahal kerana kejatuhan nilai ringgit.

Dalam hal ini peniaga pakaian terpakai (bundle) pun mula terasa mahal nak membeli barang sekarang atau sebuntil kesan dari kenaikan nilai bhat berbanding ringgit.

Penghantar makanan juga mengadu sudah terlalu ramai delivery boy, ini kesan Tiada peluang pekerjaan baru seperti yang dijanjikan oleh kerajaan PH.

Itu sebab nya kerajaan PH semakin di benci.

Kebencian rakyat sangat bertepatan.

Sumber: Kamarudin

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

Laporan audit: 28 makanan kering luput lebih 1 tahun dibekal ke sekolah berasrama

Sebanyak 28 bahan makanan kering yang dibekalkan di bawah Program Bekalan Makanan Bermasak (BMB) di 13 sekolah berasrama didapati tidak mempunyai tarikh luput dan...

Laporan audit: 28 makanan kering luput lebih 1 tahun dibekal ke sekolah berasrama

Sebanyak 28 bahan makanan kering yang dibekalkan di bawah Program Bekalan Makanan Bermasak (BMB) di 13 sekolah berasrama didapati tidak mempunyai tarikh luput dan...

Kejayaan tukar speaker bukti Agong tepat dalam membuat keputusan

Ketika Agong membuat keputusan bahawa Muhyiddin Yassin mempunyai sokongan majoriti lalu diangkat menjadi perdana menteri susulan tumbangnya kerajaan Pakatan Harapan ekoran perletakan jawatan Dr...

Individu hina tulisan Jawi tak layak jadi warganegara Malaysia

Individu yang menghayati dan mengamalkan prinsip kelima Rukun Negara – Kesopanan dan Kesusilaan – tidak akan sesekali menghina tulisan Jawi yang menjadi warisan negara. Pengerusi...

Anwar Dilantik Ketua Pembangkang

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof secara rasmi mengumumkan Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim dipilih sebagai Ketua...

Nasihat KKM kepada yang menjadikan sosej hidangan utama

Jika anda beranggapan bahawa kandungan sosej sama seperti daging atau ayam segar, anggapan tersebut adalah SALAH sama sekali. Sosej bukan daging sebenar. Sosej adalah sejenis...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

01:00:37
Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.