Statistik Corona

Malaysia
2,369,613
Confirmed
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Malaysia
2,240,345
Recovered
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Malaysia
101,587
Active
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Malaysia
27,681
Deaths
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am

Malaysia

Malaysia
2,369,613
Confirmed
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Malaysia
2,240,345
Recovered
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Malaysia
27,681
Deaths
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am

Indonesia

Indonesia
4,232,099
Confirmed
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Indonesia
4,069,399
Recovered
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Indonesia
142,848
Deaths
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am

Thailand

Thailand
1,751,704
Confirmed
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Thailand
1,625,750
Recovered
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
Thailand
18,029
Deaths
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am

Global

All countries
240,188,856
Confirmed
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
All countries
215,765,598
Recovered
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am
All countries
4,893,161
Deaths
Updated on October 15, 2021 02:43 2:43 am

Apabila ekonomi merudum, bukan Melayu mula membenci kerajaan PH

Pendapat seorang penulis blog jika ekonomi malaysia dalam keadaan teruk dan parah, orang Melayu “can take it

Tetapi bukan-melayu “cannot“.

Jika saham hancur merudum, orang melayu biasa saja, kerana mereka tiada banyak beli saham syarikat dan simpan saham biasa atau mother share.

Yang ada ini semua 70% bukan melayu, ataupun orang Cina.

Jika pasaran hartanah hancur orang Melayu biasa sahaja.

Mereka bukan jenis hantar amah Filipina atau Indonesia tidur di depan pejabat penjual hartanah yang hebat buka tawaran jual dan mahu rebut borang.

Sekeping borang bernilai sekitar 10,000 hingga 20,000, beli rumah shop house 400,000 automatik jadi 450,000 esok.

Orang bukan melayu sahaja yg begitu.

Orang Melayu bukan majoriti kaya macam anak orang tua kaya Mahathir tu.

Cuba lihat kawasan perumahan baru atau rumah kedai baru, lihat kain pelintang ‘for sale‘ dan ‘for rent‘ .

Siapa yg punya?

Itu aset dan property ke-3 dan ke-4 kaum bukan melayu.

Melayu tak ada aset seperti tu.

Maka jika ada apa-apa kejatuhan ekonomi atau saham atau property glutch yang parah ada lah bukan melayu.

Orang melayu yg susah nak susah macam mana lagi?

Bukan banyak saham atau hartanah di miliki.

Orang kaya yang akan jadi susah.

Undi bukan melayu di Tanjung Piai ada lah indikator awal orang cina meluahkan kebencian mereka terhadap kerajaan yang tidak menjalankan tanggungjawab, rasis tu rasis juga tapi bila poket mula terkesan darah akan naik juga.

Pernigaan mereka mula terkesan.

Kesan terhadap kelemahan kerajaan Pakatan Harapan menguruskan ekonomi, mereka terlebih dahulu merasainya.

Penjual akan terasa bila pembeli B40 nya mula berhati-hati membeli kerana tiada lebihan wang.

Sistem Najibnomic tabur duit di bawah naik ke atas. Sistem kuno PH tabur diatas sahaja, tabur kepada kroni duit untuk mereka bermegah melancong keluar negara.

Kini Import atau beli barang dari Thailand pun sudah mahal kerana kejatuhan nilai ringgit.

Dalam hal ini peniaga pakaian terpakai (bundle) pun mula terasa mahal nak membeli barang sekarang atau sebuntil kesan dari kenaikan nilai bhat berbanding ringgit.

Penghantar makanan juga mengadu sudah terlalu ramai delivery boy, ini kesan Tiada peluang pekerjaan baru seperti yang dijanjikan oleh kerajaan PH.

Itu sebab nya kerajaan PH semakin di benci.

Kebencian rakyat sangat bertepatan.

Sumber: Kamarudin

Berkaitan