25 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 6, 2020

Apabila ekonomi merudum, bukan Melayu mula membenci kerajaan PH

Pendapat seorang penulis blog jika ekonomi malaysia dalam keadaan teruk dan parah, orang Melayu “can take it

Tetapi bukan-melayu “cannot“.

Jika saham hancur merudum, orang melayu biasa saja, kerana mereka tiada banyak beli saham syarikat dan simpan saham biasa atau mother share.

Yang ada ini semua 70% bukan melayu, ataupun orang Cina.

Jika pasaran hartanah hancur orang Melayu biasa sahaja.

Mereka bukan jenis hantar amah Filipina atau Indonesia tidur di depan pejabat penjual hartanah yang hebat buka tawaran jual dan mahu rebut borang.


Sekeping borang bernilai sekitar 10,000 hingga 20,000, beli rumah shop house 400,000 automatik jadi 450,000 esok.

Orang bukan melayu sahaja yg begitu.

Orang Melayu bukan majoriti kaya macam anak orang tua kaya Mahathir tu.

Cuba lihat kawasan perumahan baru atau rumah kedai baru, lihat kain pelintang ‘for sale‘ dan ‘for rent‘ .

Siapa yg punya?

Itu aset dan property ke-3 dan ke-4 kaum bukan melayu.

Melayu tak ada aset seperti tu.

Maka jika ada apa-apa kejatuhan ekonomi atau saham atau property glutch yang parah ada lah bukan melayu.

Orang melayu yg susah nak susah macam mana lagi?

Bukan banyak saham atau hartanah di miliki.

Orang kaya yang akan jadi susah.

Undi bukan melayu di Tanjung Piai ada lah indikator awal orang cina meluahkan kebencian mereka terhadap kerajaan yang tidak menjalankan tanggungjawab, rasis tu rasis juga tapi bila poket mula terkesan darah akan naik juga.

Pernigaan mereka mula terkesan.

Kesan terhadap kelemahan kerajaan Pakatan Harapan menguruskan ekonomi, mereka terlebih dahulu merasainya.

Penjual akan terasa bila pembeli B40 nya mula berhati-hati membeli kerana tiada lebihan wang.

Sistem Najibnomic tabur duit di bawah naik ke atas. Sistem kuno PH tabur diatas sahaja, tabur kepada kroni duit untuk mereka bermegah melancong keluar negara.

Kini Import atau beli barang dari Thailand pun sudah mahal kerana kejatuhan nilai ringgit.


Dalam hal ini peniaga pakaian terpakai (bundle) pun mula terasa mahal nak membeli barang sekarang atau sebuntil kesan dari kenaikan nilai bhat berbanding ringgit.

Penghantar makanan juga mengadu sudah terlalu ramai delivery boy, ini kesan Tiada peluang pekerjaan baru seperti yang dijanjikan oleh kerajaan PH.

Itu sebab nya kerajaan PH semakin di benci.

Kebencian rakyat sangat bertepatan.

Sumber: Kamarudin

Berita Berkaitan

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Ekonomi – Mahathir Vs Najib

Aku tengah tengok temuramah Sinar Harian terhadap DS Najib. Satu soalan yang ditanya adalah apakah...

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada RM250 kepada RM300 bermula tahun...

Kakitangan awam dapat RM600, pesara RM300

Demi menghargai jasa dan bakti anggota perkhidmatan awam, kerajaan mengumumkan Bantuan Khas Kewangan RM600...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...