24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 24, 2020

Dagangan Malaysia RM1.36 trilion

Urus niaga tertinggi walau pasaran global tak menentu
dagangan 1.36trilion

MALAYSIA mencatat nilai dagangan RM1.36 trilion tahun lalu, tertinggi dalam sejarah meskipun dalam persekitaran pasaran global yang tidak menentu dan amat mencabar.

Nilai dagangan negara pada 2013 itu adalah 4.6 peratus peratus lebih tinggi berbanding RM1.309 trilion yang dicatat pada 2012.

Mengulas perkembangan itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata peningkatan kukuh itu didorong prestasi eksport yang bertambah baik terutama pada separuk kedua tahun lalu meskipun berdepan ketidaktentuan pasaran luar.

Beliau berkata, eksport negara berkembang 2.4 peratus kepada RM719.81 bilion pada tahun lalu, sementara import pula meningkat tujuh peratus kepada RM649.19 bilion.

“Walaupun pertumbuhan import lebih besar berbanding eksport, Malaysia masih mencatatkan imbangan perdagangan yang positif tahun lalu.

Catat lebihan dagangan
“Malaysia mencatatkan lebihan dagangan sebanyak RM70.63 bilion, sekali gus menjadikan 2013 sebagai tahun ke-16 berturut-turut mencatatkan lebihan dagangan,” katanya pada taklimat media mengenai prestasi perdagangan bagi 2013 di Kuala Lumpur semalam.

Hadir sama ialah Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ir Hamim Samuri, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Dr Rebecca Fatima Sta Maria, Pengerusi Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), Datuk Noraini Ahmad dan Ketua Eksekutif MATRADE, Datuk Dr Wong Lai Sum.


Mustapa berkata, pertumbuhan eksport yang kukuh tahun lalu itu disumbangkan peningkatan eksport berterusan ke ASEAN terutama ke Indonesia, Singapura, Thailand, Vietnam, Brunei, Myanmar dan Laos.

Beliau berkata, nilai perdagangan dengan negara ASEAN pada tahun lalu adalah berjumlah RM374.71 bilion, yang mewakili 27.4 peratus daripada jumlah perdagangan Malaysia pada tahun lalu.

Eksport meningkat

Eksport ke ASEAN meningkat sebanyak 7.2 peratus kepada RM201.81 bilion, manakala import dari rantau itu naik 2.1 peratus kepada RM172.9 bilion, katanya.

Mustapa berkata, pemulihan permintaan di Kesatuan Eropah (EU), pengembangan eksport sektor pengilangan, hasil galian dan peningkatan import oleh negara rakan dagangan Malaysia di bawah Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) turut menyumbang kepada pengukuhan eksport pada tahun lalu.

Berita Berkaitan

Ekonomi – Mahathir Vs Najib

Aku tengah tengok temuramah Sinar Harian terhadap DS Najib. Satu soalan yang ditanya adalah apakah...

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada RM250 kepada RM300 bermula tahun...

Kakitangan awam dapat RM600, pesara RM300

Demi menghargai jasa dan bakti anggota perkhidmatan awam, kerajaan mengumumkan Bantuan Khas Kewangan RM600...

BNM ada ruang turunkan lagi kadar faedah

Bank Negara Malaysia (BNM) masih mempunyai ruang untuk sekali lagi menurunkan kadar dasar semalaman...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...