DAP promosi The Kingdom of God, The Jesus Manifesto?

Pas hari ini mengingatkan DAP dan Pakatan Harapan (PH) supaya tidak menyebarkan dakyah ‘bogeyman’ (jahat) dengan melabelkan penyatuan ummah sebagai kleptot-teokrasi, talibanisme, rasisme dan ekstremisme.

Walhal pada masa yang sama DAP begitu rancak mempromosi ‘The Kingdom of God’ dan ‘The Jesus Manifesto’ seperti yang didedahkan oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan yang juga Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong dalam forum Naratif Malaysia Baharu yang diadakan di Kota Damansara pada 14 September lalu.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, apa yang diperjuangkan oleh Pas dan UMNO adalah penyatuan ummah yang lebih inklusif dengan mengutamakan perpaduan orang Melayu dan Islam tanpa prejudis terhadap kaum lain.

Ia selaras dengan tuntutan Islam, Perlembagaan dan konteks sejarah dan kepentingan semasa.

“Bagaimana pula dengan DAP?

Adakah agenda kristianisasi dalam politik Malaysia satu tindakan yang wajar?,” soal beliau sambil menggesa pihak polis menyiasat penganjuran dan kandungan forum tersebut bagi mengelakkan kecelaruan dalam kalangan rakyat.

Tambahnya, Pas optimis penyatuan Melayu dengan acuan Islam mampu menstabilkan politik dan melonjakkan negara ke arah mercu yang lebih gemilang.

Kekuatan politik Melayu juga akan menjadi benteng yang ampuh untuk mempertahankan tiang seri negara seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan seperti Islam Agama Persekutuan, bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan hak keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera.

Dalam pada itu, tegasnya, penyatuan Melayu dengan acuan Islam tidak sesekali mengabaikan kaum lain untuk menganut agama pilihan mereka, menuturkan bahasa ibunda mereka dan menafikan hak ekonomi mereka.

“Perkara ini jelas dijamin dalam peruntukan Perlembagaan dan tidak berubah. Penyatuan Melayu sebagai kaum majoriti mesti diposisikan dengan baik. Hal ini bukan hanya untuk kepentingan politik pilihan raya, tetapi untuk kesejahteraan kedaulatan negara,” tambahnya.

Komposisi orang Melayu Islam dianggarkan sekitar 69 peratus daripada 33 juta penduduk di Malaysia dan jumlah yang besar ini harus disatukan terlebih dahulu dengan acuan Islam sebelum mengorak langkah membina peradaban baharu di negara ini.

Dari segi politik pilihan raya, jumlah pengundi Melayu yang mengundi Pas dan Umno dalam PRU14 yang lalu adalah sekitar 70 peratus.

Sekiranya jumlah ini digembleng secara positif, maka satu perubahan yang lebih baik akan dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia, kata Tuan Ibrahim. MGazette