26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, January 15, 2021

Fellow Pelawat badan perisikan Singapura menjadi Timbalan Menteri Pertahanan Malaysia?

Tahukah Anda

Timbalan Menteri Pertahanan Malaysia dari DAP merupakan Felo ISEAS… salah satu badan perisikan Singapura yang mana Liew Chin Tong pernah menjadi Felo Penyelidik Pelawat.?

ISEAS adalah think tank dan research body kerajaan Singapore di bawah National University of Singapore.

ISEAS mengkaji semua bidang di negara-negara Asia Tenggara termasuk Malaysia.

Kajian termasuk di dalam bidang ekonomi, pendidikan, keselamatan, perisikan dan sebagainya.

ISEAS menjadi rujukan intelligence Singapore, antaranya membuat kajian untuk mengumpul data bagi mengetahui kelemahan dan kekuatan orang Melayu di Malaysia.

Pengumpul data atau researcher terdiri daripada orang Singapore dan juga orang luar dari negara-negara Asia Tenggara.

https://www.iseas.edu.sg/about-us/director

https://www.iseas.edu.sg/search?searchword=Liew Chin Tong&ordering=newest&searchphrase=all

Tepuk tangan tu ? ? ? tunggu ape lagi?

Berita Berkaitan

Komen

 1. YE LIN SHENG *
  Penulis buku THE CHINESE DILEMMA

  APA PENULIS KATA BERKENAAN CINA :

  Pandangan ini adalah dari Ye Lin- Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan
  di :

  – Malaysia,
  – Hong Kong,
  – Australia,
  – Thailand,
  – Singapura,
  -.Britain dan
  – Amerika Syarikat.

  Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu.
  Tetapi orang Cina di Malaysia lah yang paling :
  – tidak bersyukur,
  – kejam, serta
  – mengkhianati perjanjian ataupun
  – dipanggil perlembagaan..

  Dalam buku Ye Lin- Sheng The Chinese Dilemma – East West Publishing, Australia, 2003, Ye Lin- Sheng menulis :

  Pengiktirafan orang Cina :

  “Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang- orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat.

  Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana- mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik”
  – rujukan Buku
  The Chinese Dilemma
  * Ye Lin- Sheng *

  Keangkuhan orang Cina :

  “Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini.

  Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka.

  Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina”
  – rujukan Buku
  The Chinese Dilemma
  * Ye Lin- Sheng *

  Perkauman orang cina :

  “Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu.

  Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial.

  Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia daripada orang Melayu. Apa yang ada di minda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini adalah kerana orang Cina. Sebab itu orang Cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan Cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini.

  Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis”
  – rujukan Buku
  The Chinese Dilemma
  * Ye Lin- Sheng *

  Penghinaan orang Cina :

  “Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah “Menghina” terhadap orang Melayu.

  Dalam dialek Cina yg tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, Bangsa yang tidak Bertamadun.. Malahan orang Cina yang memeluk Islam dikatakan telah ‘masuk Melayu’.

  Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi Askar atau Polis kerana anggap itu kerja kotor dan hanya Eksklusif kepada kaum Melayu sahaja.. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan Tamadun Cina lebih tinggi berbanding Budaya dan Tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun.. Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘Ketuanan orang Putih’ kerana menganggap tamadun dan Budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap Tamadun Melayu -Bumiputera.”
  – rujukan Buku
  The Chinese Dilemma
  * Ye Lin- Sheng *

  Sikap negatif orang Cina :

  “Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan Kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka.

  Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan Usahawan atau Syarikat2 Melayu.. di mana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang Cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka.

  Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat”

  rujukan Buku
  The Chinese Dilemma
  Ye Lin Sheng *

  Isu Tuan Rumah :

  “Siapakah Tuan Rumah Negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku Tuan Rumah, dan orang Cina dan India sebenarnya hanya
  lah sbg tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat.

  Orang Cina Malaysia sepatutnya berasa malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi Kerakyatan…. Akhirnya mereka cuba hendak merampas serta menindas Tuan Rumah – Bangsa Melayu. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar dan ramai.

  Jika saya : Ye Lin Sheng, penulis Buku, adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan Perlembagaan dan Sosial Kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar”
  – Buku
  The Chinese Dilemma
  * Ye Lin- Sheng *

  Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah oleh Cina :

  “Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah satu Bangsa yang bersopan santun dan kaya dgn kesabaran..

  Sudahlah mereka bersusah payah Berjuang bermati- matian untuk membebaskan diri dari Jajahan Barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah pula untuk merampas dari orang Cina yang memegang kuasa ekonomi di Tanah airnya.. Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana mereka sudah diberi peluang utk mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari negara China berasa malu dengan sikap Bangsa saya sendiri yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang Cina Malaysia terlalu keras, Ekstrim serta Perkauman.

  Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak lagi menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal. serta menyebarkan ideologi Komunis sehingga kini.. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang Cina Malaysia sedang Menjajah Orang Melayu… Mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh mereka yang nyata”

  rujukan Buku:
  The Chinese Dilemma
  * LIN-SHENG YG CKP..*

 2. ..Perwira kita

  Inilah barisan kita
  Yang ikhlas berjuang
  Siap sedia berkorban
  Untuk ibu pertiwi

  Sebelum.kita berjaya
  Jangan harap kami pulang
  Inilah sumpah pendekar kita
  Menuju medan bakti

  Andai kata kami gugur semua
  Taburlah bunga di atas pusara
  Kami mohon doa
  Malaysia berjaya

 3. Dia dipaca PRU 14 yang mencadang kem tentera di keluang di tiadakan dengan alasan fitnah salah guna undi tentera..Kebencian nya kepada tentera jelas..oleh kerana tentera di penempatan kawasan pengaroh nya…

 4. Nak ckp byk pun bosan….tp korglah punca ching chong ching chong ni jd timbalan menteri pertahanan…ni lah yg asyik persoal kem tentera dgn tentera…ah korg apa kisahkan…sibuk nak najib down…nak Maddy balik…

 5. Sy dgn dap ni sy memang xprcaya biarpun dia pkai kopiah ..bapak belit mcm ulat sawa licin mcm belut…dan kite jgn prcaya pd bangsa melayu yg brkrjasama dgn dap…sy pasti ph trutama dap akan mnyusun strategi pasti mereka xnk kalah n mahu kekal memerintah…dap xberhak ke ats tnh bumi trcnta ini…ayoh kite brsatu saudara saudari…sedarkn ank2 mude ..bgaimanalh nsib mereka nnt jika jiwa org mcm kite ini da tiada…

 6. Sy dgn dap ni sy memang xprcaya biarpun dia pkai kopiah ..bapak belit mcm ulat sawa licin mcm belut…dan kite jgn prcaya pd bangsa melayu yg brkrjasama dgn dap…sy pasti ph trutama dap akan mnyusun strategi pasti mereka xnk kalah n mahu kekal memerintah…dap xberhak ke ats tnh bumi trcnta ini…ayoh kite brsatu saudara saudari…sedarkn ank2 mude ..bgaimanalh nsib mereka nnt jika jiwa org mcm kite ini da tiada…

 7. ya Allah… engkau selamatksnlah bangsa melayu islam dari kehancuran …ya Allah sesungguhnya mereka yg munafik dan bersekongkol bersama kafir harbi bertanggung jawab menjatuhan kerajasn melayu islam malaysia semoga engkau cabutkanlah nikmat dunia dan akhirat dari mereka yg munafik ini
  ..dan berikan azab yg pedih diatas kehancuran melayu islam kerana tangan2 kotor mereka ini…amin…

 8. Musnah dh negara… nanti kite melayu jadi mcm kt palestine sana tu ha.. Kene jajah blek la nanti .. Pemimpin melayu difitnah tanpe bukti . ? ape kebangng masih ade lgi macai dorang yg ckp najib curik duit.

 9. Musnah dh negara… nanti kite melayu jadi mcm kt palestine sana tu ha.. Kene jajah blek la nanti .. Pemimpin melayu difitnah tanpe bukti . ? ape kebangng masih ade lgi macai dorang yg ckp najib curik duit.

 10. Musnah dh negara… nanti kite melayu jadi mcm kt palestine sana tu ha.. Kene jajah blek la nanti .. Pemimpin melayu difitnah tanpe bukti . ? ape kebangng masih ade lgi macai dorang yg ckp najib curik duit.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.