32.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 29, 2020

Hishammuddin akan ke China jejaki Jho Low

Rejim Pakatan Harapan diharap tidak terus bermain wayang mencari alasan mengelak kepulangan Jho Low.

Sebelum ini mereka kata telah minta bantuan Interpol tetapi semakan di laman web Interpol,Jho Low bukan individu yang di kehendaki oleh pihak berkuasa Malaysia.

BACA sini: Jho Low, bapa tiada dalam senarai Interpol – Rejim Mahathir Pembohong (https://pakdin.my/jho-low-bapa-tiada-dalam-senarai-interpol-rejim-mahathir-pembohong/)

……………..

Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien tidak teragak-agak untuk ke negara China bagi menjejaki ahli perniagaan, Jho Taek Low supaya isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dapat diselesaikan.


Namun, Hishammuddin berkata, jika perkara itu berlaku, ia tiada kena-mengena dengan permintaan daripada Putrajaya, tetapi ia dibuat atas kapasiti peribadi.

“Tiada, sekali lagi saya nak tekankan tiada permintaan daripada Putrajaya untuk saya bantu dengan negeri China, tetapi secara peribadi saya mahu melihat bahawa isu 1MDB ini dapat diselesaikan dengan keadilan, kita nak tahu hujung dan pangkalnya.

“Bermakna sekiranya Jho Low berada di China, secara peribadi saya akan ke China untuk mencari, bawa balik ke muka keadilan kerana beliau masih berada di luar negara, kes 1MDB ini tidak selesai.

“Sebab itu jika ada desas-desus yang mengatakan saya nak ke China, saya nak tekankan bahawa ini bukan ada kaitan dengan permintaan Putrajaya, saya masih ada hubungan dengan kepimpinan China,” katanya ketika ditemui pemberita di Lobi Parlimen pada Isnin.

Tambahnya, jika benar individu yang dikaitkan dengan 1MDB itu berada di negera tersebut, beliau akan memastikan Jho Low kembali ke Malaysia dan dihadapkan ke mahkamah.


“Itu orang kata (Jho Low di China). Orang kata dia di sana. Jika betul, saya akan gunakan “links” dengan China sebelum ini untuk mencarinya.

“Saya dalam kes 1MDB ini cukup konsisten. Kita nakkan kebenaran, dan kalau sekiranya Jho Low merupakan seseorang yang perlu dibawa ke muka keadilan, kalau saya boleh bantu saya akan lakukannya. Insyaallah,” katanya.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata berkemungkinan Jho Low sedang bersembunyi di China.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, beliau berkata tidak perlu lakukan pemilihan semula kerana insiden yang berlaku pernah terjadi sebelum ini.

“Tidak perlu ada pemilihan semula. Kita nak parti jalan dengan lancar dan ini bukan suatu perkara yang tak pernah kita lalui sebelum ini.


“Insya Allah kali ini UMNO akan terus laluinya dengan berhemah dan bijaksana dengan syarat semua pihak dari pemimpin ke pengikut tidak beremosi,” katanya.

…………..

https://pakdin.my/tag/jho-low

https://pakdin.my/tag/1mdb

Berita Berkaitan

Kenyataan media keputusan mesyuarat MKT UMNO

Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bermesyuarat pada hari ini, 26 Oktober 2020 (Isnin) telah...

Ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini

Ahli-ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini susulan keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak cadangan darurat...

Muhyiddin jumpa presiden parti pro-PN, Zahid tak hadir

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan pertemuan dengan semua presiden parti yang menyokong Kerajaan Perikatan...

Perubahan Besar Berlaku Esok, Kata Shahidan

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Shahidan Kassim membayangkan satu perubahan...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,361PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan