Kalau Tidak Kerana 2 ADUN PAN Mencuri Kerusi PAS, Azmin Sudah Boleh Meninggalkan Pejabat Sekarang

Kongsi:

Berikutan keputusan PAS untuk memutuskan sepenuhnya hubungan  bersama PKR dan juga Pakatan Harapan, Kerajaan Selangor dan kedudukan Menteri Besar Azmin Ali berada dalam kedudukan tidak menentu sekarang.

Kerajaan Selangor mempunyai 56 kerusi DUN.

Pakatan kini mempunyai 29 kerusi – 14 dari DAP, 13 PKR dan 2 dari parti sayap DAP – PAN (yang dicuri dari PAS).

Manakala BN mempunyai 12 kerusi, PAS 13 dan 2 calon bebas – Khalid Ibrahim yang dipecat oleh PKR dan ADUN DAP yang dipecat oleh partinya atas dakwaan rasuah tetapi tidak pernah disiasat atau didakwa oleh SPRM.

Menjadikan jumlahnya 27.

Walau bagaimanapun, ADUN BN Sungai Air Tawar Kamarol Zaki Abdul Malek telah meninggal dunia pada bulan Januari – oleh itu meninggalkan kerusi tersebut kosong.

Jadi, ia kini berada pada 29-26 kerusi.

Apa yang diperlukan adalah untuk dua ADUN Pakatan melompat ke kumpulan lain dan Azmin akan kehilangan jawatan Menteri Besar.

Walau bagaimanapun, PAS Pusat tidak memberikan apa-apa arahan kepada PAS Selangor lagi sama ada untuk melepaskan jawatan dalam Kerajaan Selangor.

PAS juga boleh mengatakan tidak untuk menggoncang Kerajaan negeri pada peringkat ini kerana pilihan raya mungkin telah terlalu hampir.

Sebenarnya, Azmin masih menjadi Menteri Besar hanya kerana dua ADUN yang melompat dari PAS kepada PAN.

Jika kedua-dua tidak melompat dari PAS, Azmin dan Kerajaan Pakatan Selangor boleh jadi telah jatuh.

Tetapi jika PAS Selangor mengambil keputusan keluar, terdapat kemungkinan bahawa Azmin mungkin akan mengadakan pilihan raya negeri mengejut.

Kongsi:

Terkini

Sering dibaca

Dari FB Najib Razak

80 Replies to “Kalau Tidak Kerana 2 ADUN PAN Mencuri Kerusi PAS, Azmin Sudah Boleh Meninggalkan Pejabat Sekarang

  1. udah2 la Harun Abu Bakar… anjing2 suruhan Madey Kutty Keling Kerala dah pegi USA utk bawak kes 1MDB dn 2.6B pd DOJ. kes tu xde masalah pun… Din Bottox dgn Anina 4x pancut saman Najib kes derma masuk akaun peribadi pun kalah, Madey Kutty Keling Kerala kena bayar balik 30k kos guaman….. udah2 la macai

  2. udah2 la Harun Abu Bakar… anjing2 suruhan Madey Kutty Keling Kerala dah pegi USA utk bawak kes 1MDB dn 2.6B pd DOJ. kes tu xde masalah pun… Din Bottox dgn Anina 4x pancut saman Najib kes derma masuk akaun peribadi pun kalah, Madey Kutty Keling Kerala kena bayar balik 30k kos guaman….. udah2 la macai

  3. Khalid Alwalid. Faham dulu setiap komen baru lah berhujah. Mengelarkan orang anjing tidak selesai masalah takut Anjing Itu berbalik kepada diri sendiri. Setakat jadi anjing Mahathir ok lagi. Setidak tidaknya dia dah jadi PM 22 tahun dan mesti ada sedikit sebanyak jasanya kepada rakyat Malaysia. Jangan nanti orang kata ke kita Anjing Belaan Jho Low. Secebis tulang babi yg diberikan kita bermatian matian pertahankan dia. Last orang akan Tanya Apa Jasa Jho Low?.

  4. Khalid Alwalid. Faham dulu setiap komen baru lah berhujah. Mengelarkan orang anjing tidak selesai masalah takut Anjing Itu berbalik kepada diri sendiri. Setakat jadi anjing Mahathir ok lagi. Setidak tidaknya dia dah jadi PM 22 tahun dan mesti ada sedikit sebanyak jasanya kepada rakyat Malaysia. Jangan nanti orang kata ke kita Anjing Belaan Jho Low. Secebis tulang babi yg diberikan kita bermatian matian pertahankan dia. Last orang akan Tanya Apa Jasa Jho Low?.

  5. Luqman Haqim. Kau terjah masuk tak tentu pasal. Kau baca balik. Siapa yg mulakan dulu. Komen aku tak menghina atau mengelar sesiapa pun. Tapi orang yg aku gelarkan Itu mulakan sifat kurang ajar dan kebinatangan. Sebelum tuduh orang kau baca dulu awal mula komen aku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.