Home / :: BLOG :: / Konsep Rule of Law apa yang Mahathir pakai?

Konsep Rule of Law apa yang Mahathir pakai?

TUN, KONSEP RULE OF LAW APA YANG TUN PAKAI?

Ke hadapan Tun Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia Ke-7,

Dengan penuh rasa rendah diri, tulisan ini dibuat berdasarkan ucapan Tun pada 10 Mei 2018 selepas Tun mengumumkan kemenangan Pakatan Harapan pada Pilihanraya Umum Ke-14. Tun berjanji bahawa Tun akan mengembalikan ‘rule of law’ di negara ini. Namun 3 hari selepas pemerintahan Pakatan Harapan, sudah berlaku pelanggaran ‘rule of law’ dari Tun sendiri selaku Perdana Menteri.

Pertama, pada 12 Mei 2018 Tun secara rasmi telah mengumumkan bahawa perkhidmatan Tan Sri Apandi Ali selaku Peguam Negara ditamatkan serta merta, atau secara tidak langsung bolehlah difahami sebagai Tan Sri Apandi telah dipecat sebagai Peguam Negara. Soalnya adakah pemecatan ini dibuat berlandaskan undang-undang?

Perkara 145 (5) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa Peguam Negara hendaklah memegang jawatan selama diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, dan Perkara 145 (6) menyatakan secara jelas bahawa seseorang Peguam Negara tidak boleh dipecat daripada jawatan kecuali atas alasan dan mengikut cara yang sama seperti seorang hakim Mahkamah Persekutuan. Prosedur pemecatan Hakim Mahkamah Persekutuan termaktub dalam Perkara 125(3) bahawa seseorang Hakim hanya boleh dipecat atas alasan pelanggaran mana-mana peruntukan kod etika yang ditetapkan, atau atas alasan tidak berdaya, oleh sebab kelemahan tubuh atau akal atau apa-apa sebab lain. Pemecatan juga hendaklah melalui suatu tribunal yang dilantik oleh Yang Dipertuan Agong, dan dilakukan atas syor tribunal tersebut. Hujah ini juga telah digunakan oleh Gobind Singh Deo semasa penamatan perkhidmatan Tan Sri Gani Patail selaku Peguam Negara.

Soalnya adakah terdapat pelanggaran etika yang dibuat oleh Tan Sri Apandi? Jika ada, adakah pemecatan ini telah dibawa dan disyorkan oleh tribunal yang dilantik oleh Yang Dipertuan Agong? Bagaimana seorang Perdana Menteri boleh bertindak melanggar Perlembagaan Persekutuan dengan memecat seorang Peguam Negara melalui sidang media tanpa mengikut prosedur yang termaktub dalam Perlembagaan? Di mana konsep ‘rule of law’ yang digunapakai dalam pemecatan ini?

Kedua, pada hari yang sama juga Tun menyatakan bahawa Tun telah mengarahkan Imigresen untuk menyekat mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor untuk keluar negara.

Perkara 9 Perlembagaan Persekutuan menjamin hak dan kebebasan setiap warganegara untuk bergerak. Benar, hak dan kebebasan ini tidak disebut secara spesifik dan kerajaan mempunyai kuasa untuk menyekat mana-mana warganegara untuk keluar atas alasan yang kukuh. Namun atas alasan apa DS Najib disekat untuk keluar? Jika alasannya adalah kerana penglibatan beliau dalam 1MDB, adakah beliau telah didakwa atas kesalahan beliau? Bukankah prinsip undang-undang ada menyatakan seseorang tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah?

Jika disekat atas tujuan siasatan, adakah kertas siasatan ke atas DS Najib telah dibuka? Adakah terdapat sebarang injunksi dari Mahkamah untuk menghalang beliau ke luar negara? Prosedur mana yang telah diguna pakai? Bukankah ini suatu pelanggaran ‘rule of law’?

Saya menuntut agar Tun mengotakan janji dan mematuhi segala ‘rule of law’ dalam pentadbiran Tun, termasuk ke atas musuh politik Tun sendiri. Seorang pemimpin yang tidak menghormati ‘rule of law’ adalah pemimpin yang tidak beretika, kerana ‘rule of law’ adalah suatu perkara yang boleh menghalang seorang pemimpin dari mempunyai kuasa penuh (absolute power), dan kuasa penuh adalah korup sepenuhnya (corrupts absolutely).

Malah Tun sendiri berjanji untuk melakukan reformasi dalam pentadbiran. Reformasi ini harus dimulakan oleh Tun sendiri selaku Perdana Menteri. Lebih-lebih lagi Tun pernah mempunyai sejarah hitam menyalahgunakan ‘rule of law’ untuk kepentingan Tun semasa 22 tahun memerintah sebelum ini.

Saya mengharapkan agar Tun mengotakan janji dan melakukan perubahan sebaiknya untuk negara tercinta. Mohon maaf andai terkasar bahasa.

Yang cintakan negara,

Nazrul Nazir
Rakyat Malaysia

—————-
Rujukan:
http://pakdin.my/tag/mahathir

(Visited 29 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

29 comments

  1. Muhammad Uqbah Ahmad Termizi

    Tidak Akan Ada sesiapa mempertikaikan keputusan dia.

  2. Danny Goh

    BN Hulu Selangor, baik ko p tgok parit tu sana..

  3. Wak Ajez Bolton

    Ada sesiapa nampak hero Panglima Jamal Pak Tongko? Ada reward 200k jika tahu dimana dia sembunyi. 🙂

  4. Sophian Mahmood

    Syg dh bgtau awal.die tgh gile kuasa bior.psni balun

  5. Bro Abracuss

    Madey oh madey…budak baru nak up boleh la ko raih simpati..masa depa baby lagi…

  6. Azri Yahaya

    dia pkai law of the jungle kot?

  7. Danny Goh

    Mengamuk pulak…Babi sundal Page Friends Of BN Hulu Selangor, parit pn x djga nak sibuk hal lain…Kepala kecik nk helmet besar, langgar mati padan muka…Perangai serupa bunde…Klo xmti mmg xde fungsi, lpas ciap jenguk parit bgus p jilat puki anjing..

  8. Kin Hoo

    Macai semua ni faham ke english…???

  9. Muhammad Aidil Othman

    sejam dah posting ni 4 je Yg komen hahahah

  10. Kay Maria

    Mcm biasa le bila dia dh berkuasa, semua kena ikut Law dia le..Law negara cuma terpakai utk pembangkang aje..kn.

  11. Syahid Sya

    Banyak sangat drama dah sekarang ni tikus dan katak dah naik nama….

  12. Yazit Darus

    Tahniah kepada penyokong diktator

  13. Carl Hason

    budak macai msih tk leh move on ker,,nk jgk duit free lgi ke,

  14. Yusoff Abdullah Jaafar

    Tak perlu minta maaf kerana menulis benda tu..pada saya amat betul..

  15. Faizal Maksom

    utk mengawal 4 presiden parti…diktator tu kena ada dan bukan di kawal oleh bini mcm org dulu tu…?

  16. Muhd Safuan

    sape pulak yang dipanggil macai? Siapa pulak yang makan dedak ni?
    Awak awak bekas pembangkang?
    So now kami pembangkang.. Ada masalah?

  17. Hasnifarina Hassan

    Sabar sat lg byk la tu. Time kja org buat kja dulu. Xde masa nk ngadap fb 24jam.

  18. Za Lee

    rule of survivor aq tau lahh

  19. Zahari Zulkifli

    Mcai faham ke ni. Lama sgt bodohnya

  20. Nancy Drew

    Benda ni dh dijangka akn berlaku…..nk buat byk sgt benda serentak….sepatutnya tumpu hal bentuk kabinet la dulu….alahai….

  21. Che Noran Mohd Jelas

    Undang2 dgn Tun M tak dapat dipisahkan: ibarat lagu dan irama, dulu kini & selaman2nya…. ?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.