Home / :: BLOG :: / Malaysia Towards ICERD Ratification – ‘Kematian’ perkara-153 semakin hampir

Malaysia Towards ICERD Ratification – ‘Kematian’ perkara-153 semakin hampir

Tamatlah riwayat keistimewaan Bumiputera, kedudukan Bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantara, dan agama Islam sebagai agama Persekutuan.

Waytha Moorthy berkata kerajaan akan menandatangani Konvensyen Antarabangsa Untuk Memansuhkan Semua Bentuk Diskriminasi Perkauman (ICERD) dalam suku pertama tahun hadapan.

Beliau berkata bukan beliau sahaja yang akan memberi komitmen, malah komitmen yang sama juga diberikan oleh Menteri Hal Ehwal Islam di Jabatan Perdana Menteri, Mujahid Yusuf Rawa.

Selain itu, kerajaan juga akan menandatangani Perjanjian Antarabangsa mengenai Hak Ekonomi, Sosial dan Budaya.

Minister: Govt to ratify convention on racial discrimination, five other treaties in Q1 2019
https://www.malaymail.com/s/1686303/minister-govt-to-ratify-six-treaties-including-icerd-in-2019

…………………..

“Malaysia Towards ICERD Ratification” – ‘Kematian’ perkara-153 semakin hampir?

YB Batu kawan yang yang menegaskan mengenai aspek ‘Human Rights’ dalam perbahasan menyokong usul dasar hala tuju dasar luar ‘Malaysia Baharu’ berdasarkan ucapan perdana menteri di UNGA tempoh hari di dalam dewan?

Yang mana YB Batu Kawan telah mengingatkan dewan bahawa mengikut janji no 26 dalam manifesto PH, salah satu usaha untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang mempunyai rekod ‘hak asasi’ manusia yang dihormati dunia adalah untuk kerajaan PH meratifikasikan semula beberapa konvension hak asasi antarabangsa.

Termasuklah konvension ‘The International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination'(ICERD) yang boleh memberi kesan kepada perkara 153 yang melindungi hak-hak keistimewaan orang Melayu di bumi Malaysia ini.

TAMATLAH RIWAYAT KEISTIMEWAAN BUMIPUTERA, KEDUDUKAN BAHASA MALAYSIA SEBAGAI BAHASA PENGANTARA, DAN AGAMA ISLAM SEBAGAI AGAMA PERSEKUTUAN.

Mengikut janji no 26 dalam manifesto PH, salah satu usaha untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang mempunyai rekod ‘hak asasi’ manusia yang dihormati dunia adalah untuk kerajaan PH meratifikasikan semula beberapa konvension hak asasi antarabangsa.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

22 comments

  1. Mohd Nizam Ahmad

    syabas dan tahniah utk org2 melayu yg telah memilih utk jahnamkan bangsa dan agama sendiri

  2. Kamal Atar

    Rejim diktator fuckatan hancing mmg dah plan nak jadikan kaum melayu pengemis di Malaysia ni

  3. Zulfiqar Hashim

    Sila sign link di atas sebagai petition bantahan.

  4. Nor Azlan Che Man

    Akibat pengundi bodoh termakan hasutan.. Ini la dapatnya..

  5. Harun Osman

    Kita tak rela..bangkit lah bangsa ku..bersatu lah..kita tentang besama sama..

  6. Aida Azls

    Itu yang mereka nak sangat .. PH memerintah ….. dah jadi NEGARA SOSIALIS …..

  7. Abdul Lani

    Itulah kehendak anak2 muda sekarang…nak buek cam ni…ha ha tak dapek Din nak tolong..

  8. Iroquois Plisskin

    Sawan tatap sawan… hooray si bacul… serlahkan kebaculanmu

  9. Harun B Othman Harun

    Klu nak protes mcm mana pòn tak blh dah..1 jln ja…semua org melayu kena bangkit.buat kacau bilau itu ja jln yg terbaik..u org protes la cam na pon..tulis la maki la..tak akan berkesan langsung.

  10. Debob Debob

    cadagan tetbaik bangsa ku ini jln pintas yg cpt dan betkesan ayoh kita gerakkan orh muda kita dr skrg bangkitkan semangat kemelayuan dan semagat agama islam kita yg.kuat selama ini allahhuakbar

  11. Azizah Ibrahim

    Ni la org melayu nak kan..msa pengundi pru 14 tak pikir pjng..

  12. Noreda Nored

    ini la dia kebodohan rakyat melayu msia yg memilih PH…

  13. Latif Ismail

    Mereka penyokong haram mengundi…
    Sudah berumur senja menunggu maut….
    Kerana perbuatan mereka pasti keturunan generasi mengalami penjajahan dan pengusiran seperti negara diutara negara kita……

    Disinilah amalan yang banyak akan memberi darjat muflis di akhirat….
    Kafir har by tidak faham….
    Yang faham masih sama ….
    Nescaya azab dengan seksaan…..

  14. Rohaizad Kassim

    Sebelum pru14 pun ramai pengemis melayu, penagih dadah melayu, pelumba haram melayu…. Nak maju dan mudah dpt projek, kena join umno…. Hidup2….

  15. Asraf Mohamad

    Agong pun senyap je..mengapa pihak2 istana berdiam diri…inilah masa org melayu bangkit lawan selamatkan agama dan tanah kita…