Home / :: BLOG :: / Nisbah Hutang – KDNK (Govt Debt – to – GDP ratio) Malaysia

Nisbah Hutang – KDNK (Govt Debt – to – GDP ratio) Malaysia

Macai Mahathir dan pembangkang sering mengkritik kerajaan pimpinan Dato Sri’ Najib Tun Razak bahawa hutang kerajaan kini terlalu tinggi sehingga negara akan muflis.

Tetapi, hutang mesti dilihat berbanding pendapatan tahunan.

Sebagai contoh, individu yang berhutang RM22,000 tetapi pendapatan tahunan hanya RM20,000 berada di tahap yang kurang selamat berbanding dengan individu yang hutang RM50,000 tetapi pendapatan dia RM100,000 setahun – walaupun seimbas pandang,individu kedua yang hutang RM50,000 memiliki 2 1/2 kali ganda hutang berbanding individu pertama.

Semasa Tun Mahathir mula menjadi Perdana Menteri, nisbah hutang-KDNK hanya 44%. Cuma 5 tahun beliau memerintah, nisbah ini sudah naik sehngga 103.4%.

Pada akhir suku ke-3 2017, nisbah hutang-KDNKK jatuh ke 50.7%.

Yang perlu tanya kepada penyokong Mahathir ialah: Jikalau Malaysia tak muflis pada tahap 103.4%, bagaimana pula kita akan muflis pada tahap 50.7%?

Cuba tanya mereka.


Rujukan:
http://pakdin.my/tag/hutang-negara/

(Visited 45 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

22 comments

  1. Shafique Salleh

    Apa projek yg tun m buat dan apa projek yg naji buat
    Itu yg bezakan depa dua

  2. Mohd Fauzi

    Mahathir musnahkan ekonomi negara keluarga kaya raya. Rakyat hidup susah kesian melihatnya. Hahahaha…….!?

  3. Khairul Anuar Omar

    Xlogik.hutang menurun tp harga brg naik, subsidi kena tarik, minyak naik, mata wang jatuh.rakyat xbuta la.

  4. Mohamed Zuhri Amir

    Realitinya hutang yg d cipta oleh madey rakyat kne byr pd kroni…?

  5. Amirul Akmal

    Tu blom campur yg najib lanun kebas lagi

  6. Mohamed Zuhri Amir

    Lanun tak susahkn rakyat?? kuti je yg menyusahkn rakyat??

  7. Ariffin Dom

    Hutang 1mdb Tun yg buat ke? Bodoh punya bisnes. Sain dokumen pun tak baca.

  8. ZaidZain Al-barr

    Boh.. jgn kira mudah jee boh psl hutang individu ni.. rakyat hidup dlm berhutang boh..boh kne ambil kira dr sudut yg dalam. Jauh di kedalaman.. jika boleh dalam sedalam dalamnya.. hutang ni ada yg nmpak ada yg x nmpk.. jgn ambil kira hutang rumh kereta je.. gst pun hutang cukai pendaptan pun dikira hutang. Cukai pintu.. beli brg kene gst.. tu un dikira byr hutang.. ďpt gaji kene potong cukai.. pun dikira byr hutang.. beli kereta.. dh laa kene gst..kne lgi roadtex. Byr insuran pun kne gst..

  9. Hunaini Banuri

    Tak buta mata nampak salah orang sahaja ,tapi buta hati kerana nafsu

  10. Khairul Anuar Omar

    Byk ke dpt projek tuan. Jgn jd buta hati pulak ikut nafsu

  11. Muhamad Qamarredza

    Madey tak pernah susah kan rakyat….. Najib melampau gst lagi hahha

  12. Mohamed Zuhri Amir

    Gst la bgs cina² yg berniaga berjuta xblh lari dri cukai kerajaan ??? rasenya jika pH memerintah gst akn d kekal??

  13. Bakh Kamal

    Agak agak yg cakap ni tahap bodoh nya tahap berapa? Lihat diri sendiri dulu.

  14. Bakh Kamal

    Nak tanya, selama ni melukut tepi gantang ke, nampak masih sempat lagi lepak main fb. So apanya yg susah dlm kehidupan anda?

  15. Bakh Kamal

    Pernah dengar Najib komplen tentang madalah pentadbiran Madey, tah berapa byk taik yg madey buat dlm pentadbiran beliau. sekarang ni Najib nak cover. Berani ambik berani tanggung, dia tak pernah nak pin point tuduh pentadbiran lepas buat… That true leadership.

  16. Khairul Anuar Omar

    Sy xsusah tuan.tp sy pikir org yg susah di luar sana.tuan xterfikir ke.jgn pentingkan diri tuan.buka minda sikit.pusing 1 Malaysia ni.jgn jd katak duk bwh tempurung

  17. Mohamad Nasir

    Dasar pembangkang yg baik pun jd xbaik, semua org buat xbtul

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.