Nisbah Hutang – KDNK (Govt Debt – to – GDP ratio) Malaysia

Macai Mahathir dan pembangkang sering mengkritik kerajaan pimpinan Dato Sri’ Najib Tun Razak bahawa hutang kerajaan kini terlalu tinggi sehingga negara akan muflis.

Tetapi, hutang mesti dilihat berbanding pendapatan tahunan.

Sebagai contoh, individu yang berhutang RM22,000 tetapi pendapatan tahunan hanya RM20,000 berada di tahap yang kurang selamat berbanding dengan individu yang hutang RM50,000 tetapi pendapatan dia RM100,000 setahun – walaupun seimbas pandang,individu kedua yang hutang RM50,000 memiliki 2 1/2 kali ganda hutang berbanding individu pertama.

Semasa Tun Mahathir mula menjadi Perdana Menteri, nisbah hutang-KDNK hanya 44%. Cuma 5 tahun beliau memerintah, nisbah ini sudah naik sehngga 103.4%.

Pada akhir suku ke-3 2017, nisbah hutang-KDNKK jatuh ke 50.7%.

Yang perlu tanya kepada penyokong Mahathir ialah: Jikalau Malaysia tak muflis pada tahap 103.4%, bagaimana pula kita akan muflis pada tahap 50.7%?

Cuba tanya mereka.


Rujukan:
http://pakdin.my/tag/hutang-negara/

(Visited 9 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

22 Replies to “Nisbah Hutang – KDNK (Govt Debt – to – GDP ratio) Malaysia

  1. Boh.. jgn kira mudah jee boh psl hutang individu ni.. rakyat hidup dlm berhutang boh..boh kne ambil kira dr sudut yg dalam. Jauh di kedalaman.. jika boleh dalam sedalam dalamnya.. hutang ni ada yg nmpak ada yg x nmpk.. jgn ambil kira hutang rumh kereta je.. gst pun hutang cukai pendaptan pun dikira hutang. Cukai pintu.. beli brg kene gst.. tu un dikira byr hutang.. ďpt gaji kene potong cukai.. pun dikira byr hutang.. beli kereta.. dh laa kene gst..kne lgi roadtex. Byr insuran pun kne gst..

  2. Pernah dengar Najib komplen tentang madalah pentadbiran Madey, tah berapa byk taik yg madey buat dlm pentadbiran beliau. sekarang ni Najib nak cover. Berani ambik berani tanggung, dia tak pernah nak pin point tuduh pentadbiran lepas buat… That true leadership.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.