25.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 28, 2020

Peguam Negara tidak campurtangan kes rasuah Lim Guan Eng ‘Bullshit’!

#RuleOfLaw #KERAjaanTomato

Dengan trend pengguguran kes pemimpin PH apakah anda percaya Tommy Thomas Peguam Negara tidak campur tangan kes Lim Guan Eng. Ini BULLSHIT!

…………….


PETALING JAYA: Portal FMT melaporkan Peguam Negara, Tommy Thomas tidak akan campur tangan dalam membuat keputusan untuk kes yang membabitkannya secara peribadi, termasuk kes rasuah Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, kata pejabatnya dalam satu kenyataan hari ini.

Peguam Cara Negara, Datuk Engku Nor Faizah Engku Atek dan Datin Paduka Zauyah Be Loth Khan berkata, keputusan itu sejajar jaminan Thomas sejak dilantik sebagai peguam negara pada Jun lalu untuk menarik diri daripada kes yang ditafsirkan sebagai konflik kepentingan di pihaknya.

Mereka berkata, keputusan untuk kes sedemikian akan dibuat secara bersama oleh mereka melalui perbincangan dengan pegawai kanan lain di Jabatan Peguam Negara.

Thomas ialah sebahagian daripada pasukan peguam Lim, apabila bekas ketua menteri Pulau Pinang itu didakwa dengan 2 pertuduhan rasuah membabitkan pembelian sebuah banglo yang dibeli dari Miss Phang kontraktor yang mendapat tanah di Pulau Pinang. Miss Phang pula menjual banglo miliknya kepada Lim Guan Eng dengan harga yang murah.


Walaupun Lim Guan Eng mempunyai kes rasuah yang dibicarakan di mahkamah namun beliau tetap dilantik oleh Dr Mahathir sebagai Menteri Kewangan.

Engku Nor Faizah dan Zauyah berkata, bagi kes yang Thomas putuskan tidak perlu menarik diri, beliau akan mengisytiharkan kepentingannya sebelum turut serta dalam membuat sebarang keputusan.

Perbicaraan kes rasuah Lim ditangguhkan ke 3 September ini dengan Jabatan Peguam Negara dijangka memutusakan sama ada menarik balik pertuduhan ke atasnya, susulan permohonan difailkan peguamnya.


Bagi NGO dan netizen melihat penafian Tommy Thomas dan pejabat Peguam Negara ini dianggap sebagai wayang dan ‘bullshit’ kerana Tommy tetap Peguam Negara yang akan memberi arahan di belakang tabir mengenai kes itu.

Sejak  akhir-akhir ini trend dari pejabat Peguam Negara ialah menggugurkan kes pemimpin PH seperti Rafizi,Sivarasa Rasiah dan lain-lain. Jadi dijangka Peguam Negara akan menggugurkan kes rasuah Lim Guan Eng apatah lagi pejabat Ketua SPRM Dato’ Sri Shukri Abdull sebagai badan penyiasat menyokong menggugurkan kes itu.
Lihat sini:
http://sabahkini2.com/en/news/1073/sprm-hantar-surat-sokongan-kepada-peguam-negara-gugurkan-kes-guan-eng/view

Berita Berkaitan

Kenyataan media keputusan mesyuarat MKT UMNO

Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bermesyuarat pada hari ini, 26 Oktober 2020 (Isnin) telah...

Ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini

Ahli-ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini susulan keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak cadangan darurat...

Muhyiddin jumpa presiden parti pro-PN, Zahid tak hadir

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan pertemuan dengan semua presiden parti yang menyokong Kerajaan Perikatan...

Perubahan Besar Berlaku Esok, Kata Shahidan

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Shahidan Kassim membayangkan satu perubahan...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,361PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan