26.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 17, 2021

Peguam Negara tidak campurtangan kes rasuah Lim Guan Eng ‘Bullshit’!

#RuleOfLaw #KERAjaanTomato

Dengan trend pengguguran kes pemimpin PH apakah anda percaya Tommy Thomas Peguam Negara tidak campur tangan kes Lim Guan Eng. Ini BULLSHIT!

…………….

PETALING JAYA: Portal FMT melaporkan Peguam Negara, Tommy Thomas tidak akan campur tangan dalam membuat keputusan untuk kes yang membabitkannya secara peribadi, termasuk kes rasuah Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, kata pejabatnya dalam satu kenyataan hari ini.

Peguam Cara Negara, Datuk Engku Nor Faizah Engku Atek dan Datin Paduka Zauyah Be Loth Khan berkata, keputusan itu sejajar jaminan Thomas sejak dilantik sebagai peguam negara pada Jun lalu untuk menarik diri daripada kes yang ditafsirkan sebagai konflik kepentingan di pihaknya.

Mereka berkata, keputusan untuk kes sedemikian akan dibuat secara bersama oleh mereka melalui perbincangan dengan pegawai kanan lain di Jabatan Peguam Negara.

Thomas ialah sebahagian daripada pasukan peguam Lim, apabila bekas ketua menteri Pulau Pinang itu didakwa dengan 2 pertuduhan rasuah membabitkan pembelian sebuah banglo yang dibeli dari Miss Phang kontraktor yang mendapat tanah di Pulau Pinang. Miss Phang pula menjual banglo miliknya kepada Lim Guan Eng dengan harga yang murah.

Walaupun Lim Guan Eng mempunyai kes rasuah yang dibicarakan di mahkamah namun beliau tetap dilantik oleh Dr Mahathir sebagai Menteri Kewangan.

Engku Nor Faizah dan Zauyah berkata, bagi kes yang Thomas putuskan tidak perlu menarik diri, beliau akan mengisytiharkan kepentingannya sebelum turut serta dalam membuat sebarang keputusan.

Perbicaraan kes rasuah Lim ditangguhkan ke 3 September ini dengan Jabatan Peguam Negara dijangka memutusakan sama ada menarik balik pertuduhan ke atasnya, susulan permohonan difailkan peguamnya.

Bagi NGO dan netizen melihat penafian Tommy Thomas dan pejabat Peguam Negara ini dianggap sebagai wayang dan ‘bullshit’ kerana Tommy tetap Peguam Negara yang akan memberi arahan di belakang tabir mengenai kes itu.

Sejak  akhir-akhir ini trend dari pejabat Peguam Negara ialah menggugurkan kes pemimpin PH seperti Rafizi,Sivarasa Rasiah dan lain-lain. Jadi dijangka Peguam Negara akan menggugurkan kes rasuah Lim Guan Eng apatah lagi pejabat Ketua SPRM Dato’ Sri Shukri Abdull sebagai badan penyiasat menyokong menggugurkan kes itu.
Lihat sini:
http://sabahkini2.com/en/news/1073/sprm-hantar-surat-sokongan-kepada-peguam-negara-gugurkan-kes-guan-eng/view

Berita Berkaitan

Komen

  1. Kamu hakim2 yg dipilih oleh mahadir…sekarang kamu HAKIM MAHADIR…bila kamu mati malaikat jadi peguambela…baru kamu tahu kamu bersalah dalam penghakiman kamu didunia…..INSAF DAN BERTAUBAT LAH… semasa Allah masih memberi nafas kpd kamu wahai hakim mahadir…Allah lebeh berkuasa dan mengetahui apa yg kamu buat

  2. Hukuman hanya dilakukan bila mana tiada lagi pangkat n kuasa….mn kesamaan n keadilan , berikrar memerangi rasuah bina negara berintergriti xkira pangkat atau darjat memerangi rasuah habis-habisan, tapi kes nie xslesai lagi dh gugur..?????

  3. Menang pun dengan fitnah .menanglagi kuat menipu .berterusanlah saham akhirat menuju kesengsaraan .dah lemas dengan tipu daya dunia tak kemana pun .orang islam kena bijak sana sebagai mana junjungan besar nabi kita ajarkan untuk panduan hidup .

  4. Menang pun dengan fitnah .menanglagi kuat menipu .berterusanlah saham akhirat menuju kesengsaraan .dah lemas dengan tipu daya dunia tak kemana pun .orang islam kena bijak sana sebagai mana junjungan besar nabi kita ajarkan untuk panduan hidup .

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.