32.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 10, 2021

PNB enggan ulas pelantikan cucu saudara Mahathir sebagai Pengerusi

Kalau Tun Dr Mahathir Mohamad cakap tidak tahu bermakna adalah sesuatu yang berkait dengan beliau dalam pelantikan ini. 😂😂😂😂

Permodalan Nasional Berhad (PNB) enggan mengulas isu pelantikan Jalil Rasheed, presiden dan ketua pegawai eksekutifnya yang baharu.

“Tiada sebarang kenyataan daripada PNB,” kata jurucakap institusi pelaburan itu.

Pelantikan Jalil yang menggantikan Datuk Abdul Rahman Ahmad mengejutkan dan ia menjadi persoalan kerana Jalil lebih berpengalaman di luar negara berbanding di dalam negara.
Jalil, 38,adalah Ketua Pegawai Eksekutif Invesco bagi operasi di Asia Tenggara.

Invesco adalah sebuah firma pelaburan global utama berpangkalan di United Kingdom yang mengurus lebih AS$1.2 trilion dalam pelbagai kelas aset pelaburan di lebih 25
negara.

Semalam, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak tahu menahu mengenai pelantikan Jalil kerana Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, Pengerusi PNB tidak memaklumkannya.
BACA sini: Perdana Menteri tidak tahu pelantikan Jalil
https://utusan.com.my/berita/nasional/perdana-menteri-tidak-tahu-pelantikan-jalil-1.962591

“PNB di bawah Zeti. Zeti tidak maklumkan kepada saya pun,” ulas Dr Mahathir ketika ditanya mengenai pelantikan Jalil semalam.
Kenyataan Dr Mahathir telah mencetuskan tanda tanya kerana perdana menteri itu adalah Pengerusi Yayasan Pelaburan Bumiputera (YPB) 28 Ogos tahun lalu.

Malah, ia bercanggah dengan kenyataan PNB pada 28 Ogos lalu yang memaklumkan semua proses kelulusan bagi pelantikan yang diumumkan di peringkat Yayasan Pelaburan Bumiputra  dipengerusikan oleh Perdana Menteri, serta Lembaga Pengarah PNB dan juga pihak badan kawal selia.

Selain Dr Mahathir, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali juga adalah Pengerusi Alternatif YBP manakala Zeti dan Tan Sri Ambrin Buang turut berada dalam komposisi baharu yayasan tersebut.

YBP yang ditubuhkan pada tahun 1978 adalah pemilik PNB.

Kontrak Abdul Rahman dilantik menerajui PNB pada 1 Oktober 2016 menggantikan Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman yang bersara dijangka berakhir pada 30 September depan sebelum jawatan tersebut diserahkan kepada Jalil mulai 1 Oktober.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.