30.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

Ramen punca strok? – Kajian

TOKYO – Lebih banyak restoran ramen dalam sesebuah kawasan, lebih tinggi kadar kematian akibat strok.

Ia merupakan dapatan daripada satu kajian oleh Jepun yang diterbitkan dalam Nutrition Journal, meskipun ia tidak mengaitkan pengambilan ramen secara langsung.

“Kami mengakui bahawa kami tidak mengenal pasti hubungan langsung antara penggunaan ramen dan kadar kematian stroke.

“Walau bagaimanapun, kelaziman jenis restoran tertentu dikuasai oleh permintaan tempatan dan oleh itu, ia memberikan beberapa petunjuk keutamaan makanan serantau,” kata pasukan penyelidik dari Jichi Medical University di Tochigi.

Strok berlaku apabila saluran darah ke otak disekat atau pecah dan merupakan penyebab utama kematian di Jepun dari tahun 1950-an hingga 1980-an.

Jumlah tahunan kematian akibat strok tahunan telah menurun sejak itu tetapi ia masih menjadi punca kematian keempat tertinggi selepas kanser, penyakit jantung dan radang paru-paru.

“Ramen, makanan yang popular di Jepun, tinggi dalam karbohidrat dan garam dan dengan itu boleh meningkatkan risiko kematian stroke,” kata kajian itu.

Para penyelidik membandingkan ramen, makanan segera, Perancis atau Itali, dan restoran udon atau soba per kapita di setiap wilayah, berbanding kadar kematian akibat strok dan daripada serangan jantung atau sakit jantung.

Pasukan penyelidik ini berjaya mencari hubung kait yang signifikan antara jumlah restoran ramen per kapita dan kadar kematian strok, merentas jantina dan jarak umur.

Tidak ada kaitan kuat untuk jenis restoran lain, atau untuk serangan jantung. Ini membawa kepada kesimpulan para penyelidik bahawa makanan segera, yang “tinggi lemak tidak sihat, garam dan gula dan menyumbang kepada obesiti”, hanya boleh diambil dengan jumlah yang terhad.

Hasilnya menunjukkan tiga kawasan berisiko di Jepun: kawasan yang bersempadan dengan Laut Jepun (atau Laut Timur) di Tohoku-timur-timur; kawasan utara Kanto; dan wilayah Kyushu selatan.

Sebaliknya, rantau Kinki (termasuk Kyoto dan Osaka) dan wilayah selatan Kanto (termasuk Tokyo dan Yokohama) mempunyai kadar kematian strok yang rendah, kata para penyelidik.

Kawasan-kawasan ini adalah lebih kosmopolitan, yang dikatakan para penyelidik dapat memimpin penduduknya mempunyai kesedaran kesihatan yang tinggi – pilihan “ramen” yang lebih sihat, seperti garam rendah atau mi tanpa karbohidrat, semakin meningkat di kawasan ini.

Berita Berkaitan

Gagal sekat kandungan sensitif, Thailand ambil tindakan terhadap Facebook dan Twitter

BANGKOK ― Kementerian Ekonomi Digital dan Masyarakat Thailand memfailkan aduan kepada polis jenayah siber...

Rakan sekutu berbalah berhubung jawatan KM Sabah

KOTA KINABALU: Abdul Rahman Dahlan cuba menunjukkan ekspresi biasa pada Sabtu ketika pemimpin Perikatan...

Siti Sarah mohon maaf kepada masyarakat Orang Asli

Penyanyi Siti Sarah Raissuddin memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia terutama masyarakat Orang Asli...

US study: Couples should wear mask while having sex amid Covid-19 pandemic, masturbation the safest option

As the world continues to adjust to the new normal amid the Covid-19 pandemic,...

Keputusan Sumareh ke Liga Thailand tepat

PENGHIJRAHAN Mohamadou Sumareh ke Liga Thailand dianggap tepat bagi memastikan dia terus meraih minit...

City sedia tawar Messi RM2.49 bilion

MANCHESTER City sudah bersedia menawarkan Lionel Messi £450 juta (RM2.49 bilion) untuk kontrak selama...

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,345PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan