Tidak akan ada ulangan Ops Lalang, kata Najib #pakdin.my

Transformasi perundangan beberapa tahun kebelakangan ini membuktikan tiada ulangan Ops Lalang dalam pentadbiran Datuk Seri Najib Razak.

“Semua perubahan itu membuktikan tidak akan ada Ops Lalang,” kata perdana menteri ketika melancarkan Pelan Tindakan Hak Asasi Manusia Kebangsaan (NHRAP) di pejabatnya.

Pada 1987, pentadbiran bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamed membuat penahanan besar-besaran melibatkan lebih 100 ahli politik, aktivis dan wartawan.

Pelan Tindakan Hak Asasi Manusia Kebangsaan (NHRAP) yang dilancarkan hari ini adalah bukti komitmen Malaysia dalam memastikan hak asasi manusia di negara ini terjamin dan terpelihara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata pelan itu bakal menjadi landasan utuh dalam mentransformasikan usaha kerajaan bagi memperkukuh hak asasi manusia di negara ini.

Menurutnya ia juga selari dengan agenda dan visi Transformasi Nasional 2050 (TN50), melalui pendekatan bawah-ke atas, yang mengumpulkan pandangan, maklum balas dan aspirasi rakyat, dalam memastikan kejayaan pelaksanaannya.

“Lebih membanggakan lagi, NHRAP yang dibangunkan ini merupakan suatu pelan yang komprehensif, dengan mengambil kira aspirasi rakyat dan berdasarkan acuan Malaysia,” katanya semasa melancarkan pelan itu, di Perdana Putra, di sini hari ini.

Najib berkata dokumen NHRAP, yang dibangunkan mengikut piawaian antarabangsa dengan merujuk garis panduan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), menggariskan lima teras utama.

Najib berkata teras pertama ialah hak sivil dan politik, contohnya melalui pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) dan pembentukan Akta Perhimpunan Aman 2012 sepanjang tempoh kepimpinannya.

“Ternyata sekali apa juga kebimbangan kita seperti berlaku di masa-masa yang lampau seperti Ops Lalang, tidak akan berulang lagi,” katanya.

Tambahnya, tindakan kerajaan memansuhkan hukuman mati mandatori bagi kesalahan mengedar dadah di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 juga mendapat pujian Kesatuan Eropah.

Perdana menteri berkatateras kedua NHRAP ialah hak ekonomi, sosial dan kebudayaan, termasuk hak keperluan asas, hak mendapat pendidikan dan hak amalan kebudayaan.

Teras ketiga ialah hak golongan rentan yang memfokuskan kepada lima golongan iaitu wanita, kanak-kanak, orang kurang upaya, warga emas dan pelarian.

“我们过去所担心的,例如茅草行动,不会重演。”
“That is something a leader who administered the country for 22 years had failed to do. (The) fear of being detained indefinitely like under Ops Lalang, will no longer happen again.”-PM Najib Razak
————-
首相拿督斯里纳吉今天推介国家基本人权行动计划(National Human Rights Action Plan,NHRAP),并表示,过去几年我国的立法转型,确保了像1987年茅草行动这样的事件不会重演。

纳吉在首相署推介国家基本人权行动计划时指出,这项计划彰显我国确保国内基本人权受保障的承诺,也将成为政府加强国内基本人权并进行转型的完整基础。

他指出,上述计划符合2050年国家转型计划议程及愿景,同时收集人民的意见、回馈和心愿,确保成功执行计划。

“国家基本人权行动计划是完整的计划,同时考量了人民心愿和我国基础。”

首相纳吉说,国家基本人权行动计划根据联合国指南拟定,有5项主要核心。

他指出,第一项核心是民事和政治权益,例如他在任期内通过废除1960年内安法令,以及拟定2012年和平集会法令。

“我们过去所担心的,例如茅草行动,不会重演。”

1987年,时任首相敦马哈迪发动打压异议分子的“茅草行动”,逮捕了许多政治人物、社会运动人士和记者等。

首相纳吉表示,政府废除1952年危险毒品法令第39B条,即贩毒者将强制性死刑的行动,也获得欧盟的赞扬。

此外,纳吉说,上述计划第二项核心,是经济、社会及文化权益,包括基本需求权益、受教育权益及实践文化权益。

第三项核心是弱势群体权益,包括妇女、儿童、残障人士、乐龄人士及难民。

“例如,政府推出2017年儿童性罪行法案,成立专司审理性侵犯儿童的法庭,这不仅是大马首间类似法庭,也是东南亚首间。”第四项核心是原住民,以及沙巴和砂拉越原住民人权。

此外,他说,第五项核心是列出我国在国际人权相关文件中的国际义务。

设最高委员会监督计划执行

首相纳吉也在推介礼上,宣布3项开始国家基本人权行动计划的机制,其中一项机制是创建智能手机应用程序,以获得人们对这项计划的反馈。

“换言之,这项应用程序将鼓励更多公众参与这项计划的落实和改善。”政府也同意成立一个最高委员会,负责监督国家基本人权行动计划的执行。

他指出,政府同意委任适合的独立方,包括民间组织和学术人员,收集及分析公众对这项计划的反馈。

首相纳吉相信这项计划将提高我国的表现及形象,特别在经济发展、行政及公信力方面,以让我国达到先进国地位,在2050年时名列世界20大最佳及最先进国家。

“我所说的2050年最佳国家,不只是人均收入,而是一个更公平、关爱和更好的国家,这是我对大马的愿景。”

#PMNajib #NajibRazak
#DatukSeriNajib #首相纳吉
#Malaysia #Human #rights
#KamiGengNajibRazak

Berkaitan