Ikhlas nak siasat 1MDB atau nak berpolitik? – Dr. Tan Seng Giaw

Kerajaan Pakatan Harapan (PH) diminta berhenti mempolitikkan siasatan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) jika benar-benar ikhlas mahu menyelesaikannya.

Veteran DAP, Dr. Tan Seng Giaw berkata, jika hendak menentu siapa yang salah atau siapa yang betul, maka lakukanlah siasatan dengan telus mengikut lunas undang-undang.

“Kalau hendak menyiasat, siasatlah senyap-senyap dan fokus. Semasa dalam siasatan tidak boleh buat kenyataan, panggil sidang media dan kemudian membuat tuduhan kepada pihak-pihak tertentu.

“Dalam siasatan ada prosedur. Seandainya ada pihak yang didapati bersalah semasa siasatan, dakwa atau lakukanlah pertuduhan kepadanya supaya yang dituduh dapat diadili di mahkamah.

“Bukannya setiap hari panggil sidang media dan dedahkan apa yang kononnya disiasat. Itu bukan siasatan tetapi hendak berpolitik, ada agenda lain. Siasatan dan sidang media adalah berbeza,” katanya kepada MalaysiaGazette.

Tegas Seng Giaw, kempen untuk pilihan raya sudah lama selesai dan pilihan raya juga sudah lebih dua minggu berlalu.

Lantaran itu, mana-mana pemimpin yang dipilih tidak perlu terlalu terbawa-bawa budaya berpolitik kerana sudah menjadi pemerintah.

“Pilihan raya sudah berakhir, sudah dipilih jadi tadbirkan negara ini dengan cekap berdasarkan kedaulatan undang-undang,” tambahnya.

Menurut Seng Giaw, berpolitik sepanjang masa dan mempolitikkan semua isu tidak mampu menjadikan Malaysia sebuah negara yang unggul seperti yang uar-uarkan.

Ini terbukti apabila pasaran saham negara jatuh semalam dan hari ini berikutan kebimbangan yang dicetuskan oleh situasi politik di negara ini.

“Kalau banyak cakap, asyik hendak buat siaran berita seperti sekarang hingga menjejaskan nama dan reputasi negara, maknanya tidak sayang kepada Malaysia. Mereka ini hanya sayang pada diri sendiri sahaja,” ujarnya.

Rujukan:
http://pakdin.my/tag/1mdb
http://pakdin.my/tag/tan-seng-giaw

30
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Che Noran Mohd Jelas
Guest

Voice of reason – unfortunately drowned in a frenzy of PH mmbers’ desire to prove thmslvs worthy of govt posts.

Aziz Rahman Abdul
Guest

Bodo punya PH

Andak Allan Allan
Guest

LAGI x laku

Shahin Reza
Guest

Fitnah ditepati
Janji d capati

Pokok Dek Den Lah
Guest

kalau semua Cina DAP macam ni, amannn Malaysia?

Muhamad Isa Talib
Guest

Ah..kalau ko org tu elok jer.isu air pn di politik kn.paku dulang paku serpih kata orang awak pn lebih. .

Abu Bakar Abu Ahmad
Guest

terbaikk…Dr TSG…..

Jaafar Bakar Apai
Guest

Btul dan tepat

Aida Abdul
Guest

Am agreed 100% with Dr.Tan Seng Giaw

AbangMan Man
Guest

Yesssssss