Tarikh 31 Ogos Dan 16 September Sama Penting – @NajibRazak - pakdin.my

BINTULU: Hari kemerdekaan yang jatuh pada 31 Ogos, dan Hari Malaysia pada 16 September, merupakan tarikh yang sama penting, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang menggesa supaya debat dan pertikaian mengenai tarikh antara kedua-duanya yang mana lebih penting dihentikan.

Peranan Sarawak dalam pembentukan Malaysia adalah sama penting dengan pengisytiharan kemerdekaan Tanah Melayu, yang menjadikan negeri itu dan Semenanjung sebagai rakan yang sama rata di negara ini, kata Najib pada Ahad di Bintulu di mana beliau dan menteri-menteri kabinet lain tiba di sini untuk menyertai para pemimpin negeri menyambut Hari Malaysia.

(Persekutuan Tanah Melayu, menjadikannya sebagai 11 negeri mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Utara Borneo (Sabah) dan Sarawak menyertai Tanah Melayu pada 16 September 1965 bersama dengan Singapura bagi membentuk Malaysia. Setiap negeri menjadi ‘rakan’ yang sama rata kepada Tanah Melayu).

“Tanpa ragu-ragu, peranan Sarawak di Malaysia adalah amat penting. Tidak perlu berkelahi atau debat sama ada 31 Ogos adalah lebih penting atau 16 September yang lebih penting.

“Kedua-dua tarikh adalah sama penting. Apa yang paling penting sekarang ialah Sarawak menjadi begitu progresif dan kita di Kerajaan Persekutuan telah menunaikan janji kita untuk membawa pembangunan kepada Sarawak.

“Kita tidak pernah menolak permintaan daripada kerajaan Sarawak untuk sebarang projek pembangunan atau dana pembangunan. Sarawak telah berkembang dengan pesat.

“Ini adalah lebih daripada sekadar memenuhi peranan yang dibentangkan dalam Persekutuan.

“Ia adalah ikrar Kerajaan Persekutuan untuk membangunkan Sarawak kerana para pemimpin di Sarawak dan para pemimpin di Putrajaya melihat dari mata ke mata dan mampu bekerja bersama.

“Ini merupakan persefahaman antara para pemimpin persekutuan dan negeri yang lebih penting daripada mana-mana dokumen. Tidak perlu sebarang pengisytiharan atau perjanjian baru antara Sarawak dan Semenanjung.

“Kita merupakan rakan yang sama-sama dalam membangunkan Malaysia,” katanya semasa Rumah Terbuka Hari Raya di Kampung Arshikrin di Bintulu.

UTAMABERITATarikh 31 Ogos Dan 16 September Sama Penting - @NajibRazak

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium