SUARAM Kesal Tuhan Matikan Bala Terlalu Awal

PI Bala

Setelah menyembunyikan diri beberapa lama akibat kantoi menipu, SUARAM sekali lagi muncul menyerlahkan muka tidak malu mereka di saat pilihanraya untuk meneruskan misi yang belum selesai iaitu menggunakan isu scorpene dan Altantuya untuk menjatuhkan kerajaan.

Untuk itu, secara tiba-tiba sahaja si Cynthia Gabriel, Pengarah SUARAM, mengadakan sidang akhbar pada 23 April lalu semata-mata untuk meghidupkan semula isu ini.

Secara umumnya, rakyat keseluruhan sedia maklum bahawa isu scorpene telah pun dibuktikan sebagai tiada isu apabila mahkamah Perancis sendiri membuat kenyataan bahawa aduan SUARAM telah ditolak sejak awal lagi kerana tidak berasas. Namun, walaupun tiada kes, SUARAM telah terus berbohong dengan mereka-reka cerita mengenai sapina dan dokumen bukti.

Apabila isu scorpene dibuktikan sebagai satu rekaan untuk memburukkan kerajaan, maka secara automatik kes pembunuhan Altantuya juga turut menjadi tandatanya. Jika SUARAM mereka-reka cerita tentang rasuah kapal selam untuk memburukkan kerajaan, maka tentulah tidak mustahil mereka jugalah terlibat dalam pembunuhan Altantuya untuk menguatkan lagi kisah rekaan mereka.

Apapun, kita tidak perlulah merendahkan diri kita ke tahap SUARAM dengan menuduh tanpa bukti. Biarlah mahkamah dan polis saja yang mengendalikan hal itu.

Yang penting kini ialah membaca strategi SUARAM seterusnya. Dari sidang media yang diadakan SUARAM, jelas terpapar di wajah Cynthia bahawa beliau amat kesal dengan kematian penyiasat persendirian, Balasubramaniam, sebelum sempat berjuang. Sebelum ini, Bala yang dikatakan sebagai terlibat secara langsung sebagai ‘perantara’ dalam kes rasuah scorpene dan pembunuhan Altantuya telah melarikan diri keluar negara. ‘Kehilangan’ Bala dituduh SUARAM/pembangkang sebagai dibayar oleh pihak kerajaan, khususnya, isteri Perdana Menteri, sebagai menutup penglibatannya dalam kes tersebut.

Walaubagaimanapun, tuduhan tersebut langsung tidak menepati ‘jalan cerita’ kerana Bala bertindak memburukkan kerajaan, terutama Perdana Menteri dan isteri. Tidak mungkin mendiang akan memburukkan kerajaan jika pihak kerajaan yang membayarnya.

Kembalinya Bala ke Malaysia beberapa ketika sebelum kematiannya membuktikan siapa yang ‘menajanya’ selama ini di luar negara, iaitu pembangkang. Ini kerana beliau pulang dengan persediaan untuk menjelajah negara memburukkan Perdana Menteri dan kerajaan menggunakan isu yang sama, setelah SUARAM gagal melakukannya.

Namun, Tuhan lebih ‘sayangkan’ Bala, kerana ‘mengambilnya’ sebelum sempat beliau melakukan kerja-kerja jahat arahan SUARAM/pembangkang. Kerana itu, SUARAM amat kesal dengan pemergiannya.

Dalam keadaan yang amat terdesak dan genting ini, sukar bagi SUARAM untuk menukar skrip. Skrip yang sama perlu digunakan untuk meneruskan misi menjatuhkan kerajaan. Sudah terlalu banyak yang terkantoi dan tidak konsisten dalam cerita SUARAM, jadi ‘Bala’ merupakan harapan terakhir untuk memuktamadkan skrip mereka. Oleh kerana Bala telah tiada, maka pengganti yang paling mudah tentulah isterinya.

Kini, isteri Bala sedang dipersiapkan untuk membawa watak seorang mangsa sampingan. Beliau akan ditampilkan secara agresif menjelang hari-hari terakhir sebelum pilihanraya. Kita tidak tahu sejauh mana isteri Bala akan mampu memainkan peranan yang diarahkan, tetapi nampaknya tentu sukar juga kerana sehingga ke hari ini, beliau nampaknya masih belum bersedia.

Jangan terkejut dengan apa yang telah, mampu dan akan dilakukan oleh SUARAM untuk ‘menghidupkan’ kembali Altantuya setelah tidak mampu menghidupkan kembali Bala.

Apapun, kita yakin yang rakyat Malaysia tidak akan terpedaya lagi dengan SUARAM. Justeru, biarlah SUARAM mementaskan apa saja drama yang mereka suka. Biarlah mereka menghabiskan wang tuan mereka. Kita tunggu dan lihat saja, sampai bila tuan mereka akan sedar bahawa mereka ini adalah agen-agen yang tidak berguna.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

[Video] Meteorologi sahkan fenomena awan bergaris di Kota Kinabalu ialah ‘garis badai’

KOTA KINABALU: Fenomena awan bergaris panjang di Kota Kinabalu awal pagi tadi sehingga beberapa gambar mengenainya tular di media sosial disahkan sebagai ‘garis badai’. Menurut...

BN Ampang tolak kerjasama dengan Zuraida, PBM

Naib Ketua Umno Ampang memaklumkan hanya calon dari BN sahaja akan disokong di Ampang bagi menghadapi PRU15. Bantahan itu dibuat menerusi kain rentang...

[Video] Pemandu cedera, lori simen dipandu langgar 2 rumah

TANJUNG MALIM: Dua rumah rosak selepas sebuah lori muatan simen dipercayai mengalami kerosakan brek terbabas melanggar rumah terbabit di Taman Bernam, dekat sini, pagi...

Pulau Batu Putih: Tun M tahu penemuan 3 bukti baharu- Apandi

BEKAS Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali membidas bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang membiarkan Pulau Batu Putih terlepas begitu saja. Sedangkan...

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...