28.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 20, 2020

TEGURAN BUAT AGEN INSURANS

Kami faham anda perlu mencari rezeki.

Ramai sahabat2 saya adalah penjual insurans dari pelbagai syarikat yang bekerja dengan penuh etika.

Masing2 ada kelebihan dan keutamaan dan pelanggan bebas memilih pakej insurans yang sesuai dengan kemampuan dan citarasa mereka.

Namun tak perlulah menjual insurans dengan menakut2kan orang lain, memberikan maklumat palsu, memburukkkan hospital kerajaan dan menimbulkan persepsi pada kerajaan dan pemerintah. Last2 nanti Najib jugak kena maki. ?

Perbuatan macam itu tak baik. Kita kan nak cari rezeki yang halal.

GL (Guarantee Letter) adalah surat pengesahan dari majikan untuk dapatkan rawatan PERCUMA dari hospital kerajaan.

Dalam GL ada dinyatakan kelayakan wad pegawai dan keluarganya. Ketua Jabatan berhak memotong gaji pegawai bagi menjelaskan bil sekiranya pegawai meminta kelas wad yang lebih tinggi dari kelayakannya.

Cth: layak kelas 3 tapi mahu kelas 1. Boleh…bayarlah beza caj tersebut secara tunai. Kalau enggan bayar, barulah akan dipotong jumlah hutang dari gaji.

Itupun saya tak pernah dengar kejadian seperti ini sepanjang saya menjadi doktor. ?
Layak kelas 1 tapi dapat kelas 3 mmg banyak…sebab wad kelas 1 mmg limited. ?

Pencen dipotong pun satu kekarutan apatah lagi caj rawatan di hospital kerajaan murah nak mampus.
Buat pembedahan bypass jantung pun kena caj RM 500 sahaja, sedangkan pembedahan yg sama di swasta menelan belanja puluhan ribu ringgit.

Jadi berhentilah menggunakan taktik ini untuk melariskan jualan. Anda boleh tetap berjaya menjual dengan memberikan maklumat yang betul.
Saya sebagai doktor pakar kerajaan juga membeli insurans kerana agen saya memberikan maklumat yang tepat.

Note: Saya terpaksa menulis perkara ini kerana setiap kali ada dakwaan2 spt ini, masyarakat akan bertanya kepada saya tentang kesahihan berita.

Penat wey jawab. ?

20170211-teguran-buat-agen-insuran

Dari Facebook Dr Abdul Rahman Abdul Kadir

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10212322584124523&id=1376866460

Berita Berkaitan

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan pada Ogos 2020, meningkat 24.7 peratus dari segi jumlah berbanding bulan yang sama tahun lalu,...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun depan berikutan penyusutan kos pengeluaran arang batu dan dan gas...

Media Prima dijangka catat untung

KUMPULAN media bersepadu, Media Prima Berhad (Media Prima) dijangka kembali mencatat keuntungan pada tahun kewangan 2021 dan 2022, demikian mengikut CGS-CIMB Securities International Pte...

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

Terowong Dasar Laut: Lim Guan Eng bakal didakwa?

Kertas siasatan projek pembinaan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion kini berada di fasa akhir siasatan dan dijangka akan diserahkan kepada Pejabat...

Azmin Ali di ‘pulau’ di perasmian Rumah Generasi Ke 2 Felda di Felda Palong

Yang hadir hanyalah wartawan, polis pengiring serta beberapa orang urusetia yg mengikuti rombongan tak diundang itu..

[Video] Penyamun bersenjata parang samun lapan sekeluarga

Siasatan awal mendapati terdapat enam penjenayah dengan menaiki sebuah kenderaan telah berhenti di luar rumah mangsa. 

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding 38,587 tan pada Jun 2020, demikian menurut Jabatan Perangkaan Malaysia...

Kes bebaskan 15 pendatang tanpa izin, enam anggota polis Hulu Selangor ditahan SPRM

“Kesemua anggota itu ditahan pada Rabu lepas bagi membantu siasatan berkaitan pembebasan 15 pendatang tanpa izin,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Rasuah bebaskan PATI: Hakim Mahkamah Sesyen pula ditahan SPRM

Tangkapan ini berkaitan dengan kes tangkapan sebelum ini melibatkan seorang peguam dan timbalan pendakwaraya dan beberapa anggota polis baru-baru ini.

Komen

..

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan telus sekali gus menuntut jawapan mengenai cara bagaimana kontrak projek...

Ekonomi Sabah menjunam dibawah Warisan kata Najib

Saya amat kagum dengan jawapan tipu diberi Shafie Apdal bahawa ekonomi Sabah merosot sejak mereka ambil alih pada tahun 2018 adalah salah kerajaan BN...

#PRNSabah: ‘Hukum kami jika mungkir janji’

Pentadbiran negeri di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dibarisi Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) sedia dihukum rakyat...

Najib cemuh Warisan isu janji manifesto

Bekas perdana menteri Najib Razak mencemuh Warisan selepas Presiden Shafie Apdal mempertikaikan dapatkah atau bolehkah manifesto Gabungan Rakyat Sabah dilaksanakan dan dicapai. Najib berkata manifesto...

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...