Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Terus dikunjungi pelancong Malaysia walaupun terdapat ketidaktentuan keselamatan di selatan Thailand - pakdin.my

Terus dikunjungi pelancong Malaysia walaupun terdapat ketidaktentuan keselamatan di selatan Thailand - pakdin.my

Rakyat Malaysia masih mengunjungi ke Songkhla, walaupun terdapat kebimbangan keselamatan dan ketidaktentuan berikutan letupan gudang bunga api baru-baru ini dan pengeboman kereta di Narathiwat. Letupan itu membawa spekulasi mengenai kebimbangan keselamatan di seluruh wilayah paling selatan Thailand. Tetapi purata 10,000 pelancong Malaysia setiap hari melawat Selatan Thailand.

Songchai Mungprasithichai, yang menerajui Persatuan Penggalakan Pelancongan Songkhla, menyatakan bahawa lonjakan berterusan kemasukan pelancong Malaysia sebahagian besarnya kekal tidak gentar dan tidak terjejas oleh gangguan yang boleh berlaku secara tiba-tiba di wilayah Selatan. Pelancong yang berasal dari negara jiran, lama-kelamaan telah terbiasa dengan kejadian yang tidak dapat diramalkan di wilayah paling selatan Thailand yang tidak menentu.

Songchai seterusnya mengulas bahawa insiden letupan bunga api di sebuah gudang baru-baru ini dan letupan bom kereta di Narathiwat hampir tidak menjejaskan kemudahan pengangkutan berhampiran dan tidak menghalang kedatangan pelancong Malaysia ke Thailand.

Ketua persatuan pelancongan itu menyebut terlalu ramai pelancong Malaysia meneruskan perjalanan mereka melalui pusat pemeriksaan Sadao dan Betong untuk sampai ke tempat pelancongan selatan yang popular, seperti Hat Yai di Songkhla dan Betong di Yala.

Di sebalik insiden yang tidak menyenangkan itu, pengendali pelancong mengekalkan pandangan positif dengan kira-kira 10,000 pelancong Malaysia melintasi sempadan setiap hari untuk melancong, kata Songchai.

Beliau seterusnya mencadangkan bahawa kerajaan yang baru dilantik perlu mengutamakan meningkatkan imej wilayah Selatan yang melanda selama beberapa dekad dalam usaha untuk menggiatkan semula sektor pelancongan yang dilanda kesuraman di seluruh zon Wilayah Selatan.

Dari perspektif Siwat Suwanwong, yang berkhidmat sebagai naib presiden pejabat wilayah Songkhla bagi Persatuan Hotel Thailand, kadar penghunian hotel yang sihat sebanyak 85% pada hujung minggu sebahagian besarnya didorong oleh kemasukan pelancong Malaysia.

Beliau terus menyuarakan keperluan Songkhla yang perlu dilakukan untuk keluar dari zon merah, dengan empat daerah pada masa ini berada di bawah tanda xon yang sama. Memandangkan kumpulan pelancong antarabangsa tidak dilindungi oleh insurans perjalanan di kawasan tersebut, ia mengurangkan minat mereka untuk melawat tempat tersebut.

Siwat berpandangan bahawa membuka lebih banyak kawasan pelancongan akan menarik lebih ramai pelancong dari Malaysia.

Dalam konteks itu, Tanes Petsuwan, yang merupakan timbalan gabenor bagi Asia dan Pasifik Selatan di Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand (TAT), menyatakan jangkaannya untuk menerima sekurang-kurangnya empat juta pelancong Malaysia pada tahun ini. Malah untuk tujuh bulan pertama, rekod menunjukkan kemasukan besar-besaran lebih 2.4 juta pelawat Malaysia.

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca