PAS benar bukan Islam laung Allahuakbar - pakdin.my

anwar,lim,hadiMarang: Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Terengganu, Muhammad Ramli Nuh, kesal sikap Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang sekali lagi menimbulkan kontroversi apabila sewenang-wenangnya membenarkan bukan Islam melaungkan kalimah Allahuakbar.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh berkata, memang masyarakat bukan Islam tidak dilarang menyebut kalimah suci berkenaan, namun tindakan Hadi itu merendahkan kesucian Islam.

Semalam, Presiden PAS menimbulkan satu lagi kontroversi apabila berkata, masyarakat bukan Islam yang menghadiri majlis keramaian dan ceramah parti itu tidak dihalang menyebut Allahuakbar, kerana itu hak mereka.

Tindakan jaga hati masyarakat bukan Islam

Sambil menambah tindakan Hadi itu tidak lebih atas tujuan politik dan menjaga hati masyarakat bukan Islam kerana bimbang PAS hilang sokongan, Ramli berkata, ia akan menimbulkan kekeliruan dan fitnah apabila kalimah suci itu bebas disebut bukan Islam.

Pada zaman Nabi SAW, orang bukan Islam membaca al-Quran sehingga akhirnya memeluk Islam, tetapi dalam hal hari ini, Hadi menggalakkan masyarakat bukan Islam sewenang-wenangnya menyebut kalimah yang bermaksud Allah Maha Besar itu, sedangkan mereka tidak menganggap Allah itu Maha Besar, katanya.

Sementara itu, Hadi yang menerima kunjungan hormat bekas Mufti Perlis, Profesor Datuk Dr Mohd Asri Zainal Abidin, di kediamannya di sini, semalam, juga berkata, Bible versi bahasa Melayu tidak dibenarkan menggunakan kalimah Allah bagi menggantikan God atau Lord.
Pendirian muktamad

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, pendirian Majlis Syura Ulama PAS adalah muktamad dan kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam Bible berbahasa Melayu.

Ada dua situasi membabitkan isu ini. Pertama adalah terjemahan Bible ke bahasa Melayu tidak dibenarkan menggunakan kalimah Allah menggantikan God atau Lord.

Kedua, masyarakat bukan Islam yang menghadiri majlis keramaian dan ceramah PAS tidak dihalang menyebut Allahuakbar, kerana itu hak mereka, katanya.

Beliau berkata, PAS tetap dengan pendirian untuk tidak menarik balik keputusan Majlis Syura Ulama berhubung larangan penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam, walaupun Pengerusi DAP, Karpal Singh sebelum ini menggesa keputusan berkenaan dikaji semula.

Keputusan diterima baik

Katanya, keputusan Majlis Syura itu diterima baik oleh seluruh masyarakat bukan Islam, termasuk kepemimpinan DAP.

Larangan bukan Islam menggunakan kalimah Allah sudah selesai dan pucuk pimpinan tertinggi DAP menerima penjelasan Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz pada pertemuan ringkas di Pulau Pinang, Isnin lalu, katanya.

UTAMAPOLITIKPAS benar bukan Islam laung Allahuakbar

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium