USAH RISAU KADAR INFLASI 2017, KATA PAKAR EKONOMI

Kebanyakan ekonomi negara membangun, termasuk Malaysia mencatatkan inflasi yang rendah dan tidak berbahaya berbanding negara maju, kata pakar ekonomi.

Kadar inflasi negara pada 2017 yang dijangka antara 2.5 dan 2.8% sebagaimana diukur Indeks Harga Pengguna (IHP), adalah sederhana dan boleh diurus, kata pakar ekonomi.

Ketua Pakar Ekonomi MIDF Investment Dr Kamaruddin Mohd Nor berkata kadar inflasi dijangka tinggi pada 2017, berpurata 3.63% dari 1973 sehingga 2016.

“Ia pernah mencecah tahap tertinggi sebanyak 23.90% pada Mac 1974 dan merekodkan serendah -2.40% dalam Julai 2009,” katanya.

Katanya, kadar inflasi tahun ini kekal sederhana pada 2.2% tahun ini setakat ini berikutan harga bahan api runcit yang lebih rendah berbanding tahun sebelumnya.

Profesor Ekonomi di Sunway University Business School, Dr Yeah Kim Leng berkata kebanyakan ekonomi membangun, termasuk Malaysia, mencatatkan inflasi yang rendah dan tidak berbahaya berbanding dengan negara maju seperti Amerika Syarikat, Jepun dan Eropah.

“Negara maju sedang berusaha untuk membendung tekanan deflasi dan mencapai sasaran inflasi sebanyak 2%,” katanya.

Kedua-dua pakar ekonomi itu berpendapat jangkaan IHP yang lebih tinggi pada tahun depan akan disumbangkan peningkatan harga bahan api runcit.

Kamaruddin mengunjurkan harga purata minyak RON95 akan naik kepada RM1.95 seliter pada 2017 berbanding RM1.75 pada 2016.

“Ini disebabkan jangkaan kenaikan harga minyak mentah kepada AS$50 setong pada tahun depan,” katanya.

Yeah berkata kenaikan harga minyak akan mengakibatkan peningkatan IHP pada tahun depan disebabkan ia menyumbang kira-kira 8% daripada komponen dalam kumpulan indeks tersebut.

“Jika pengguna membayar harga bahan api yang lebih mahal, kos pengangkutan akan menjadi tinggi dan secara keseluruhan kadar inflasi akan meningkat sebanyak 0.2 hingga 0.3 mata peratusan,” katanya.

Menurut Yeah lagi, kemungkinan akan wujud beberapa pelarasan harga merangkumi barangan terkawal seperti minyak masak, gas kegunaan rumah, tol dan tarif elektrik, juga akan menyumbang kepada kadar inflasi yang tinggi pada 2017.

Kamaruddin berkata kesan daripada kemerosotan nilai ringgit turut akan melonjakkan inflasi yang diimport memandangkan barangan import menjadi lebih mahal sehingga menyebabkan tekanan inflasi lebih tinggi.

Beliau berharap kerajaan akan memberi tumpuan kepada gantian import iaitu penggantian barangan luar negara dengan produk domestik, khususnya makanan.

“Ini bermakna, kebergantungan ke atas import makanan akan berkurangan, ini akan memastikan kestabilan harga dalam jangka pendek dan mengurangkan risiko pengaruh luaran yang akan mempengaruhi harga,” katanya.

Yeah turut menyokong pandangan Kamaruddin, dengan menambah, berdasarkan komposisi barangan import dalam kumpulan IHP, nilai ringgit yang lemah, bergantung kepada tahap susut nilai, mampu menambah sehingga setengah mata peratusan kepada inflasi dalam negeri.

Katanya, kerajaan perlu menggalakkan lebih banyak pelaburan untuk meningkatkan pengeluaran dalam sektor pertanian di samping menggalakkan persaingan dan kecekapan dalam rantaian pembekalan termasuk pengedaran lebih cekap.

“Jika perlu kerajaan patut mempertimbangkan subsidi yang lebih fokus berbanding pemberian secara umum,” katanya.

Pakar-pakar ekonomi tersebut percaya Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011, yang akan tamat menjelang akhir tahun ini hanya memberikan kesan kecil.

“Peniaga dan pengusaha yang tidak bertanggungjawab mungkin mengambil kesempatan dengan menaikkan harga, tetapi penamatan akta itu tidak akan memberikan kesan-kesan yang teruk disebabkan permintaan yang sederhana, bekalan mencukupi dan persaingan dalam pasaran, terutamanya pasaran barangan pengguna,” kata Yeah.

Penghapusan subsidi minyak masak baru-baru ini juga hanya memberikan kesan yang minimum kerana ia mengambil hanya sebahagian kecil daripada jumlah perbelanjaan isi rumah,” kata Yeah.

“Penghapusan subsidi akan memberi kesan ke atas kadar inflasi berikutan perbezaan harga akan didapat dilihat melalui bacaan IHP pada tahun akan datang,” kata Kamaruddin.

20161229-kadar-inflasi-malaysia-2016

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

BN Ampang tolak kerjasama dengan Zuraida, PBM

Naib Ketua Umno Ampang memaklumkan hanya calon dari BN sahaja akan disokong di Ampang bagi menghadapi PRU15. Bantahan itu dibuat menerusi kain rentang...

[Video] Pemandu cedera, lori simen dipandu langgar 2 rumah

TANJUNG MALIM: Dua rumah rosak selepas sebuah lori muatan simen dipercayai mengalami kerosakan brek terbabas melanggar rumah terbabit di Taman Bernam, dekat sini, pagi...

Pulau Batu Putih: Tun M tahu penemuan 3 bukti baharu- Apandi

BEKAS Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali membidas bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang membiarkan Pulau Batu Putih terlepas begitu saja. Sedangkan...

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...