Lelaki mungkin lebih cenderung dijangkiti #coronavirus berbanding wanita, penemuan kajian China

  • Penyelidik juga mengatakan diagnosis awal adalah penting kerana penyakit boleh menyebabkan komplikasi dan kegagalan organ
  • Mereka mengkaji kes-kes hampir 100 pesakit yang dirawat di hospital di Wuhan, di mana wabak itu bermula

Lelaki dilihat lebih mudah dijangkiti berbanding wanita kepada coronavirus baru yang muncul di tengah China pada bulan lalu, menurut kajian keatas 99 pesakit yang dirawat di Wuhan, di mana wabak itu bermula.

Kajian yang diterbitkan di The Lancet pada hari Rabu – dilakukan oleh sekumpulan doktor di Hospital Jinyintang Wuhan, yang telah mengendalikan beberapa pesakit coronavirus, bersama dengan para penyelidik dari Shanghai Jiao Tong University dan Ruijin Hospital di Shanghai.

Hasilnya adalah sejajar dengan pemerhatian awal bahawa lelaki yang memang mempunyai masalah kesihatan lebih cenderung dijangkiti virus itu, tetapi kajian terkini berdasarkan bilangan sampel yang lebih besar.

Ia juga memberi amaran bahawa identifikasi awal dan rawatan penyakit seperti radang paru-paru adalah penting, kerana banyak pesakit terus mengalami komplikasi dan kegagalan organ.

Para penyelidik yang didasarkan pada kajian terhadap 99 pesakit – 67 lelaki dan 32 wanita – dimasukkan ke hospital Wuhan mulai 1 hingga 20 Januari. Ia mendapati hampir separuh daripada mereka dijangkiti dalam kluster, walaupun pihak berkuasa kesihatan China hanya mengesahkan bahawa kes-kes telah merebak antara manusia pada 21 Januari.

“Kami mengamati lebih ramai lelaki daripada wanita dalam 99 kes jangkitan 2019-nCoV. Mers-CoV dan Sars-CoV juga ditemui menjangkiti lebih ramai lelaki daripada wanita, “kata kajian itu, merujuk kepada Sindrom pernafasan Timur Tengah dan sindrom pernafasan akut yang teruk, yang juga coronavirus.

“The reduced susceptibility of females to viral infections could be attributed to the protection from X chromosome and sex hormones, which play an important role in innate and adaptive immunity,” it said.

“Kecenderungan kurangnya jangkitan virus wanita kepada boleh dikaitkan dengan perlindungan dari kromosom X dan hormon seks, yang memainkan peranan penting dalam imuniti semula jadi dan penyesuaian,” katanya.

Separuh daripada pesakit juga mengalami penyakit kronik lain seperti masalah jantung atau diabetes, kata para penyelidik.

Mereka berkata kadar kematian 99 kes adalah 11 peratus. Ini dibandingkan dengan kajian terdahulu oleh doktor dari hospital yang sama dan saintis Cina yang lain berdasarkan 41 pesakit, yang meletakkan kadar kematian pada 15 peratus.

Kajian terbaru mendapati bahawa 49 peratus daripada pesakit telah dijangkiti dalam kluster dan terdedah kepada Huanan Wholesale Seafood Market, yang dipercayai menjadi sumber wabak tersebut. Kebanyakan mereka adalah penjual dan pekerja pembersihan di pasar itu, dan dua pembeli. Tetapi kajian itu tidak mengenal pasti bagaimana pesakit lain dijangkiti.

Satu pertiga daripada pesakit dalam kajian ini mengalami komplikasi dan kegagalan organ. Sebanyak 17 peratus mengalami sindrom kesusahan pernafasan akut, keadaan paru-paru yang serius, manakala 8 peratus mengalami kecederaan paru-paru akut dan 3 peratus mengalami kegagalan buah pinggang atau kerosakan. Berdasarkan penemuan ini, penyelidik berkata diagnosis awal dan rawatan coronavirus adalah penting.

Mereka berkata lebih banyak kes yang perlu dikaji untuk memberikan gambaran yang lebih lengkap tentang penyakit itu, kerana ia tidak termasuk pesakit yang tidak didiagnosis. The South China Morning Post telah melaporkan bahawa ramai pesakit yang mengalami gejala selesema dan pernafasan telah ditolak oleh hospital-hospital di Wuhan kerana kekurangan katil.

Satu kajian berasingan mengenai sembilan pesakit coronavirus yang diterbitkan di The Lancet pada hari Rabu mendapati bahawa salah seorang daripada mereka tidak pernah berada di pasar makanan laut, tetapi telah tinggal di sebuah hotel berdekatan dari 23 hingga 27 Disember. Yang lain semuanya bekerja di pasar. Ia tidak mengatakan sama ada yang menunjukkan bahawa wabak komuniti sudah bermula pada masa itu.

Kajian itu dijalankan oleh sekumpulan saintis Cina, kebanyakannya dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China.

They found that the nine samples were almost identical – meaning the coronavirus strain had only recently emerged, since this type of virus mutates over time. They said the coronavirus was more similar to a strain found in bats in Zhoushan, Zhejiang province than to Sars and Mers. But it was still not known how it was spread between bats and humans.

Mereka mendapati bahawa sembilan sampel hampir sama – bermakna coronavirus baru baru muncul, kerana jenis virus ini bermutasi dari masa ke masa. Mereka berkata coronavirus itu lebih serupa dengan yang terdapat dalam kelawar di wilayah Zhoushan, Zhejiang berbanding dengan Sars dan Mers. Tetapi ia masih tidak diketahui bagaimana ia tersebar di antara kelawar dan manusia.

“It is therefore striking that the sequences of 2019-nCoV from different patients described here were almost identical, with greater than 99.9 per cent sequence identity,” the study said. “This finding suggests that 2019-nCoV originated from one source within a very short period and was detected relatively rapidly.”

“Oleh itu, adalah wajar bahawa urutan 2019-nCoV oleh pesakit yang berbeza yang diterangkan di sini adalah hampir sama, dengan lebih daripada 99.9 peratus identiti urutan,” kata kajian itu. “Penemuan ini menunjukkan bahawa 2019-nCoV berasal dari satu sumber dalam tempoh yang sangat singkat dan dikesan dengan cepat.”

Berkaitan