27.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 1, 2020

MALAYSIA MAHU CHINA JADIKAN MINYAK SAWIT IMPORT MINYAK MAKAN TERBESAR

BEIJING: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mahu China kembali menjadikan minyak sawit Malaysia sebagai import minyak makan terbesar negara itu.
itu dibangkitkan dalam pertemuannya dengan Presiden Xi Jinping ketika mesyuarat delegasi di rumah tetamu kerajaan di Diaoyutai, di sini hari ini.

Menurut Najib, Xi menyambut baik cadangan itu dan beliau yakin langkah itu akan membantu meningkatkan pendapatan pekebun kecil yang terjejas berikutan penurunan permintaan minyak sawit kebelakangan ini.

Selasa lepas, Najib turut membangkitkan mengenai penurunan import minyak sawit dari China semasa mengadakan perbincangan dengan rakan sejawatnya, Li Keqiang.

Import minyak sawit Malaysia oleh China merosot kira-kira 50 peratus pada Januari-Jun 2016 berbanding tempoh yang sama pada 2015, kemungkinan disebabkan beberapa laporan negatif dan salah tanggapan mengenai nilai pemakanan minyak sawit.

Namun, pelbagai penyelidikan, termasuk yang dilakukan China menunjukkan minyak sawit adalah makanan yang berkhasiat.

Malaysia sebelum ini menjadi pengeksport minyak makan terbesar ke China, namun kini berada di belakang Indonesia dan Kesatuan Eropah.

20161103-mesyuarat-delegasi-china-najib-razak

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan