28.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 25, 2020

Masa Depan DAP Kabur, Kata Veteran DAP Melayu

++

Ahmad Ton
Ahmad Ton

GEORGE TOWN: DAP akan hadapi masa depan yang kabur jika pemimpinnya tidak meluaskan konsep “Malaysian Malaysia”, kata pemimpin veteran DAP Melayu, Ahmad Ton.

Katanya ahli DAP terutamanya generasi baru harus memahami maksud sebenar konsep parti pelbagai kaum dan adalah satu kerugian untuk DAP jika ia hanya didominasi oleh satu kaum sahaja.

“Kita kena belajar apa itu DAP yang lebih dari satu bangsa. Kalau tidak memikirkan itu, saya rasa sukar bagi DAP pada masa akan datang, kalau tidak menilaikan bangsa Malaysia,” katanya kepada pemberita pada akhir Kongres Kebangsaan DAP ke-16 di sini, Ahad.

Konsep Malaysian Malaysia yang diperjuangkan oleh DAP ialah membawa maksudkesamarataan hak tanpa mengambil kira realiti dan sejarah negara.

Ahmad berkata, kini terpulanglah kepada DAP untuk membuktikan kebenaran konsep Malaysian Malaysia itu.

Setiausaha Agung Lim Guan Eng hari ini mengumumkan pelantikan dua wakil Melayu iaitu Senator Ariffin S.M Omar dan Zairil Khir Johari setelah kesemua calon Melayu gagal memenangi jawatan dalam pemilihan Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC).

Ahmad yang juga naib pengerusi DAP Johor telah berjuang selama 36 tahun dalam DAP hanya memperoleh 347 undi.

Ariffin ketika ditemui berkata, bagi meneruskan impian pakatan pembangkanguntuk menawan Putrajaya, DAP tidak boleh mengenepikan kepentingan dan kebajikanorang Melayu.

“Mereka nak menuju ke Putrajaya sudah pasti mengambil kira kepentingan orang Melayu. Maka untuk masa depan yang jelas, ini tak dapat dielakkan,” katanya.

Mengenai ketiadaan wakil Melayu dipilih dalam CEC, beliau berkata ramai pemimpin Melayu DAP tidak dikenali dan ini menyukarkan mereka untuk meraih sokongan perwakilan DAP yang majoritinya adalah kaum Cina.

Sementara itu, V. Sivakumar yang dipilih sebagai setiausaha antarabangsa dalam CEC 2012-2015, berkata struktur parti itu akan mendorong bangsa India untuk bekerja lebih keras demi mendapatkan sokongan.

“Kami tidak boleh mencabar sistem demokrasi atau mempengaruhi para perwakilan. Orang India dan Melayu hari membentuk lebih banyak cawangan di seluruh negara. Ini merupakan satu lagi tugas buat kami untuk menghantar lebih ramai perwakilan untuk mengubah senario di masa depan,” katanya.


Berita Berkaitan

Darurat Politik: Agong Belum Perkenan, Suruh PM Balik Dulu

Yang Di Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah belum memberi sebarang perkenan atas...

Laporan Presiden UMNO ‘U-turn’ tidak benar

Laporan sebuah portal mendakwa Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bertindak ‘U-turn”...

UMNO Gesa Gencatan Politik, Fokus Sepenuhnya Agenda Bantu Rakyat – Ahmad Zahid

Umno hari ini mengumumkan “gencatan politik” bagi memastikan agenda menangani Covid-19 dan membantu rakyat...

Kamulah punca sistem negara ini rosak, kata Ramkarpal kepada Mahathir

Ahli Parlimen Bukit Gelugor dari DAP Ramkarpal Singh menyatakan kekesalannya bekerjasama dengan Dr Mahathir...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,355PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan