25.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

Muhyidden Sembelih Tengkok Sendiri

g25-mahathir-muhyiddin-tawfik

Sebenarnya langkah untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bermula sejurus selepas pilihan raya umum Mei 2013.

Najib, yang mengambil alih jawatan pada 3 April 2009, melantik Muhyiddin Yassin sebagai Timbalannya pada 9 April 2009. Dan ini merupakan pukulan pertama bagi Muhyiddin kerana Tun Dr Mahathir Mohamad telah memberi gambaran bahawa Tengku Razaleigh Hamzah akan menjadi Perdana Menteri dengan beliau sebagai Timbalannya.

Tengku Razaleigh dilahirkan pada April 1937 manakala Muhyiddin dilahirkan Mei 1947. Ini menjadikan Tengku Razaleigh lebih tua daripada Muhyiddin sepuluh tahun. Najib pula telah dilahirkan pada bulan Julai 1953, yang bererti beliau lebih muda daripada Muhyiddin.

Ini bermakna kemungkinan Najib akan bersara dan menyerahkan kuasa kepada Timbalannya tidak begitu cerah dibandingkan dengan kemungkinan Muhyiddin boleh mengambil alih kuasa daripada Tengku Razaleigh apabila Ku Li berumur 77 atau lebih pada tahun 2014,iaitu selepas pilihan raya umum.

Lagipun, Dr Mahathir mengumumkan persaraannya pada usia 77 dan kuasa diserahkan kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi pada tahun berikutnya jadi pasti Tengku Razaleigh tidak mahu kekal berkuasa lebih lama daripada umur tersebut. Tambahan pula, Tengku Razaleigh memberitahu penyokong dan sahabat-sahabatnya bahawa beliau mahu menjadi Perdana Menteri hanya untuk satu penggal.

Selepas itu beliau akan bersara, yang bermaksud sekitar 2014 atau apabila dia berumur 77 tahun, selepas pilihan raya umum, seperti yang Abdullah lakukan. Najib, bagaimanapun, tidak akan bersara selepas hanya satu penggal melainkan jika beliau disingkirkan (seperti Abdullah) kerana beliau masih mempunyai beberapa tahun lagi sebelum bersara.

Muhyiddin tahu bahawa jika dia sabar menunggu sehingga Najib memutuskan untuk bersara sebelum mengambil alih maka ianya tidak akan berlaku. Kemungkinan dia perlu bersara sebelum Najib kerana pada masa Najib berumur 77 tahun, Muhyiddin akan berumur 83 tahun, maka beliau terlalu tua untuk mengambil alih. Jadi, jika Muhyiddin mahu menjadi Perdana Menteri beliau perlu menggulingkan Najib untuk merealisasikannya.

Berdasarkan fakta tersebut Muhyiddin memulakan langkah beliau. Tidak lama selepas pilihanraya umum 2013 beliau melancarkan rampasan kuasa, yang memerlukan sekurang-kurangnya dua tahun untuk membuahkan hasil.

Jadi pada tahun 2015 beliau akan dapat mengambil alih daripada Najib apabila Najib hanya 62 dan dia masih 68. Umur 68 sangat sesuai menjadi Perdana Menteri kerana itu akan memberi anda sekurang-kurangnya dua penggal atau sepuluh tahun sebelum anda perlu untuk bersara pada usia 78 atau lebih (usia Dr Mahathir apabila Abdullah mengambil alih).

Walaubagaimanapun, keadaan tidak seperti yang beliau mahu tetapi kemungkinannya masih ada. Walaupun Najib dan bukan Tengku Razaleigh menjadi Perdana Menteri pada tahun 2009, Najib mengambil alih dalam kekalutan isu pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Oleh itu, beliau tidak akan mampu untuk pergi jauh dan mungkin akan bertahan hanya dua tahun atau lebih dan kemudian beliau perlu bersara dalam keadaan hina dan melepaskan kuasa kepada timbalannya, iaitu Muhyiddin.

Tetapi 2011 datang dan pergi dan menjelang 2013 Najib masih Perdana Menteri. Itu adalah tamparan kedua untuk Muhyiddin. Jika Najib boleh sampai ke penggal kedua tanpa dijatuhkan oleh kontroversi pembunuhan (sebenarnya mahkamah melepaskan Razak Baginda, sekali gus membersihkan Najib daripada sebarang penglibatan dalam pembunuhan itu) maka beliau tidak akan jatuh melainkan jika beliau disingkirkan.

Dengan itu Muhyiddin terpaksa melancarkan rampasan kuasa tidak lama selepas pilihanraya umum 2013. Langkah pertamanya adalah mengumumkan bahawa beliau akan menjadi Timbalan Perdana Menteri separuh penggal (bermaksud setengah terma dalam penggal kedua).

Gambaran yang diberikan adalah beliau akan melepaskannya pada pertengahan 2015 hingga separuh kedua 2015. Namun, Muhyiddin tidak pernah berkata beliau akan melepaskan jawatan. Beliau hanya berkata, beliau akan menjadi Timbalan Perdana Menteri separuh penggal.

Jadi apa maksudnya?

Ini mencetuskan persoalan dan penasihat di pejabat Najib mula memikirkan pengumuman ini. Separuh penggal boleh bermakna dia akan bersara atau mungkin bermakna dia akan menjadi Timbalan Perdana Menteri separuh penggal kerana selepas itu dia akan menjadi Perdana Menteri.

Orang-orang Muhyiddin mula menyebarkan khabar angin bahawa Hishammuddin Hussein akan menjadi Timbalan Perdana Menteri seterusnya .

Tetapi mereka tidak menjelaskan sama ada Hishammuddin akan menjadi Timbalan Perdana Menteri untuk menggantikan Muhyiddin apabila dia bersara atau sama ada dia akan menjadi Timbalan Muhyiddin apabila dia mengambil alih dari Najib.

Tujuan pengumuman ini sangat jelas apabila ianya bersama khabar angin yang lebih mengelirukan, iaitu bertujuan untuk menggoncang orang-orang Zahid Hamidi yang tidak akan gembira jika Hishammuddin langkah bos mereka yang merupakan Naib Presiden Umno ‘nombor satu’.

Ini akan mewujudkan pergeseran antara tiga Naib Presiden dan memudahkan Muhyiddin untuk memulakan langkah beliau. Sekarang “the natives were restless”.

Hishammuddin merupakan calon seterusnya untuk jawatan Timbalan Perdana Menteri manakala Muhyiddin akan melepaskan jawatan Timbalan Perdana Menteri sekitar pertengahan hingga akhir 2015 apabila beliau mencapai separuh penggal beliau.

Umno sentiasa meletakkan kepentingan yang besar dalam rancangan penggantian dan kini pelan peralihan tersebut sangat samar. Apabila ianya kabur maka ia bertukar menjadi medan pertempuran, sebagaimana yang Muhyiddin mahukan.

Muhyiddin kemudian mula memberi maklumat kepada Dr Mahathir mengenai 1MDB. Beberapa orang pemimpin Umno telah dihantar untuk bertemu Dr Mahathir untuk membuat aduan mengenai 1MDB. Malah, Dr Mahathir sendiri mengakuinya.

Pendek kata, Dr Mahathir diberitahu bahawa Najib mencuri RM42 bilion dan mereka merayu kepada orang tua itu untuk ‘melakukan sesuatu’. Dr Mahathir kemudian melancarkan serangan ke atas Najib.

Pada masa yang sama, Muhyiddin melaksanakan penubuhan Pasukan Petugas Khas untuk menyiasat 1MDB tanpa melalui Kabinet. Muhyiddin juga berjanji kepada Tan Sri yang mengetuai agensi-agensi dalam Pasukan Petugas Khas yang apabila Najib digulingkan dan beliau mengambil alih jawatan Perdana Menteri, mereka semua akan diberikan jawatan Kabinet.

Muhyiddin juga membentuk pakatan strategik dengan adik Najib, Nazir, yang benar-benar marah dengan adiknya kerana enggan melantiknya sebagai Menteri Kewangan. Nazir bosan dengan kerja sebagai jurubank dan mahu naik ke tahap yang seterusnya dan menjadi Menteri Kewangan.

Muhyiddin berjanji dengan Nazir bahawa ini akan berlaku apabila Najib disingkirkan dan dia mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Walaupun orang mengatakan bahawa “blood is thicker than water”, namun jawatan Menteri Kewangan lebih bernilai daripada sepuluh pain darah.

Kemudian pembangkang turut terlibat. Muhyiddin menjanjikan Anwar Ibrahim pengampunan – yang bermaksud beliau bukan sahaja dibebaskan dari penjara tetapi juga boleh menceburkan diri dalam politik semula- jika pembangkang menyokong langkah menggulingkan Najib.

Semua pembangkang hanya perlu menghentam isu 1MDB sehingga Najib akhirnya dijatuhkan, dijangka pada pertengahan 2015 atau lebih, separuh jalan daripada penggal Muhyiddin sebagai Timbalan Perdana Menteri. Semuanya kini seperimana dirancang. Mereka hanya perlukan pencetus. Ia sepatutnya diaktifkan pada rabu 29 Julai 2015.

Walau bagaimanapun, dua hari sebelum itu, Najib mengaktifkan pencetus sendiri dan seluruh konspirasi dapat dipatahkan.

Saya mengesyaki tujuan lawatan Presiden Barack Obama ke Malaysia adalah untuk bertanyakan sendiri kepada Najib, “Bagaimana anda berjaya menumbangkan konspirasi apabila semua orang begitu yakin anda tidak boleh mengatasinya?”

Ya, Obama pun kagum dan teruja dengan permainan catur Najib dan bagaimana beliau “checkmate” lawannya dengan baik selepas WSJ juga terlibat.

Bagaimanapun, Muhyiddin tidak berputus asa walaupun dengan kekalahan 29 Julai.

Beliau masih berharap pada sokongan Dr Mahathir, Muhyiddin mencadangkan agar “Council of Elders” ditubuhkan, sejajar dengan pengumuman Dr Mahathir pada tahun 2008 bahawa dia mahu Majlis Presiden yang ditubuhkan. “Council of Elders” atau Majlis Presiden merupakan perkara yang sama.

Ini bermakna Malaysia akan dikendalikan oleh de facto Perdana Menteri dengan boneka Perdana Menteri hanya menurut arahannya. Penyokong Muhyiddin telah menyatakan kebimbangan dengan pelan ini.

Muhyiddin bagaimanapun merasakan bahawa dia boleh melakukan apa yang Abdullah dan Najib lakukan – bersetuju dulu dan kemudian mengabaikan orang tua itu kemudian.

Lihat apa yang Dr Mahathir lakukan kepada Abdullah dan masih lakukan perkara yang sama pada Najib apabila anda tidak mendengar arahan beliau.
Dr Mahathir mengambil masa tiga tahun sebelum beliau hilang sabar dengan Abdullah dan Najib.

Walau bagaimanapun, apabila saya mengambil alih dan saya mengabaikan orang tua itu, kemungkinan dia akan mati sebelum itu tiga tahun amat tinggi. Satu perkembangan yang paling menarik. Jadi Muhyiddin pertaruhkan yang kemungkinan Dr Mahathir akan mati dan dikebumikan sebelum beliau berperang apabila beliau menyedari buat kali ketiga,bahawa beliau telah dipermainkan.

Berita Berkaitan

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Hisham: Umno perlu waspada, sedar bahaya sokong Anwar

Hishammuddin tak payah gelabah dan keluar kenyataan mengarut lah. Tak ada siapa dari UMNO...

Saya akan tarik balik sokongan terhadap Muhyiddin, kalau bawa kepada pilihan raya mengejut, kata Nazri

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz akan menarik balik sokongannya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin...

Poster ucapan tahniah atas upacara angkat sumpah Anwar adalah palsu kata AMK PKR

Berikutan penafian AMK mengenai desas-desus bakal mengangkat sumpah pada Jumaat ini, mengesahkan Anwar mengulangi...

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk...

Dah jadi macam kartun, bubar saja parlimen kata Tajuddin Rahman

Kemelut politik terbaru yang tercetus rentetan pengumuman Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang...

[Video] GRS bincang hala tuju selepas berjaya bentuk kerajaan negeri – Bung Moktar

KOTA KINABALU: Barisan Nasional (BN) Sabah akan berbincang dengan rakan parti dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS) mengenai hala tuju gabungan itu selepas berjaya membentuk...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan