Tabung Haji: Kerugian kerana kejatuhan bursa saham dan agenda penguasaan oleh rejim PH

Auditor luar yang mengaudit akaun Tabung Haji sebelum ini adalah Earnst & Young (EY). Sebaik-baik menang PRU-14, Pakatan terus melantik Price Waterhouse Cooper (PWC) sepertimana yang dinyatakan oleh Mujahid untuk mengaudit Tabung Haji.

Selain auditor luar, satu lagi watak penting adalah Auditor General yang pada ketika itu disandang oleh Ambrin Buang.

Dilaporkan dari 2015 sehingga 2017, auditor melaporkan aset mengatasi tanggungan (liabiliti) bagi TH: RM1.4 bilion pada 2015; RM701 juta pada 2016 dan RM350 juta pada tahun 2017.

Laporan kewangan Tabung Haji 2017 dibuat dan disiarkan kepada umum pada 4 April 2018 tidak menunjukkan sebarang angka kerugian RM4 bilion seperti yang dikatakan oleh Mujahid.

Namun bermula pada 9 Mei 2018, Tabung Haji mulai mengalami kerugian-kerugian besar apabila saham-saham yang dipegangnya, mulai jatuh nilai dan kejatuhan nilai tersebut berterusan sehingga ke hari ini.

RM4.1 billion yang diuwar-uwarkan itu, sebenarnya datang dari unrealised losses akibat pasaran lemah Bursa KL yang underperforming.

Susutnilai saham mengikut Malaysian Accounting Standards MFRS139, sebarang keuntungan atau kerugian dari fair value tak sepatutnya dikira selagi ianya tak dijual, disposed or impaired.

Dalam bahasa yang lebih mudah, RM4 BILION ADALAH PENIPUAN TERANG-TERANG UNTUK MEMBOLEHKAN PAKATAN YANG DIKETUAI DAP MENYAPU DAN MEROMPAK ASET-ASET TABUNG HAJI.

Tiada Melayu atau UMNO atau PAS yang merompak RM4 bilion Tabung Haji, sebaliknya yang sedang cuba merompak atas nama ‘KAWALSELIA BANK NEGARA’ adalah pihak yang bersungguh-sungguh nak jual semua aset-aset berkaitan Melayu dan Islam seperti Tabung Haji dan PNB.

……

http://pakdin.my/tag/tabung-haji

12 KOMEN

  • Abd Wahab ada bukti ke
   Meh tunjuk..kalau ada.. Jgn pandai fitnah je.
   saya penyimpan tetap tbg haji sejak dibuka.. Xde masaalah hilang duit atau rugi..Dpt mengerjakan haji 2 kali dan pegi umrah berpuluh kali hasil keberkatan menabung di tbg haji. Malah tabung haji terserlah serata dunia.. Smpai boleh buat tempt baru utk menyenangkn jemaah.
   Tapi sejak PH ambil alih jadi HAMPAS.
   Letak pula org kafir jaga kewangan habis harta org islam di jual
   Harap PH dibubarkan sblm byk kerosakan dibuat

 1. Tiap tiap bulan ambil gaji. Berapa gaji sebulan bagi kakitangan seluruh Malaysia, ?Orangorang besar selalu buat u turn…. Apa keuntungan yang mereka telah untung untuk Malaysia ???semua cakap besar Dan janji kosong

 2. Salahkn kerajaan dulu utk menutup kelemahan sendri..pelabur bawa keluar duit mk saham2 GLC trmasuk TH merudum..mk kerajaan dahulu d jadikn kambing hitam..dgn mudah PHaprak mengusai aset2 TH dgn harga yg murah..tq pd macai2 n barua2 DAPigs lakbatullah

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini