29 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

Berita gembira dari Mahathir, laporan media Jepun!

#FaktaBukanAuta #MahathirBapaMalapetaka #MahathirBonekaDap #RinduZamanNajib

Rakyat malaysia terutama pengundi Pakatan Haramjadah pasti gembira bila mana Media asing Jepun melapor bahawa syarikat arak Filipina San Miguel yang ada kaitan dengan anak Mahathir sudah bergerak untuk membeli syarikat dan aset kerajaan yang bakal diswastakan.

Laporan teesebut menyentuh Tindakan ini diambil setelah situasi hutang negara mencecah RM1 trilion. Oleh itu aku beranggapan hanya anak-anak anak mahathir dan kroni yang mampu berkorban untuk menyelamatkan hutang yang kononnya perlu dibayar oleh rakyat malaysia akan dibeli dengan penjualan aset negara.

1. Aku terfikir jika Moody ajensi penarafan kredit antarabangsa telah mengeluarkan kenyataan hutang negara sama seperti mana pemerintahan BN dahulu iaitu 50.8% setelah ambil kira kedudukan mata wang jatuh di zaman PM KE-7. Sekarang aku semakin faham kenapa Mahathir naikan hingga RM1.2 Trilion iaitu 80.3%.

2. Sayangnya kita tak tahu aset mana bakal dikorbankan! Adakah ini akan menyambung hasrat swastakan Felda setelah rancangan Mahathir semasa menjadi PM Ke-4, dia sememangnya berhajat berbuat sedemikian tetapi dihalang majoriti UMNO.

Jika benar, San Miguel juga memilik syarikat minyak Petron di Malaysia bakal menguasai kekayaan minyak kedua dalam menyumbang hasil KDNK negara!

3. Jika ini benar! Ia merupakan berita gembira buat warga felda kerana aku percaya mereka tidak perlu fikirkan pasal hutang mereka lagi sebab mungkin… emm banyak kemungkinan yang aku tak tahu nak gambarkan!

4. Yang aku pelik mahathir waktu berjumpa dengan pm Jepun cakap Malaysia ada rizab lebih RM700 bilion KWSP. Sebagai portfolio memohon pinjaman mudah dari Jepun jumlah tepat belum diumumkan tetapi ramai menjangka ianya berjumlah RM1 Trilion dengan Mahathir perlu membayar komisen 10% kepada mereka yang mengatur loan ini!

Ini buat aku tergelak sedang Dato Sri Najib melawat China, Perancis, India, Jepun dan banyak negara lain dengan membawa balik pelaburan berbilion dan meluaskan eksport sawit malaysia. Tetapi ini berbeza dengan Mahathir negara pertama dia lawat sebagai PM Ke-7 adalah bawa balik hutang dan mengancam hasil eksport sawit Malaysia terutamanya dari negara China!

Dalam masa itu! Perancis dan China kelihatan semakin kurang berminat lagi dalam projek di Malaysia dan isu berkaitan eksport sawit! Melalui laporan the star mereka mungkin batal projek di Malaysia dan mengkaji eksport sawit! Aku Rasa ini pun satu berita baik yang berbaloi untuk mengundi Pakatan Harapan!

Selepas Tiing Ekran, Vincent Tan, kini syarikat arak pula. Kenapa semua ini berlaku dengan tergesa-gesa walhal Mahathir belum ada satupun membuat perancangan jangka panjang untuk rakyat! Melainkan menukar nama semua perancangan Dato Sri Najib Razak dijadikan sebagai ciptaan Mahathir untuk membantu rakyat!

Adakah ini satu langkah tergesa-gesa Mahathir untuk namakan kedudukan aset negara sebelum menyerah tugas kepada Azmin Ali sebagai PM Ke-8 ehh silap maksud aku Anwar!

Sumber:
Mohd Fadzil
https://web.facebook.com/photo.php?fbid=2127782637264386&set=a.244892572220078.57600.100000980107988&type=3

Rujukan:
1. Syarikat arak milik anak Mahathir San Miguel mengintai peluang membeli penjualan aset negara
https://pakdin.my/syarikat-arak-milik-anak-mahathir-san-miguel-mengintai-peluang-membeli-penjualan-aset-negara/

 1. Perancis mungkin bekukan import minyak sawit
  http://www.utusan.com.my/bisnes/ekonomi/perancis-mungkin-bekukan-import-minyak-sawit-1.690503

 2. Syarikat kroni Mahathir tidak akan muflis kerana Najib tinggalkan simpanan yang besar
  https://pakdin.my/syarikat-kroni-mahathir-tidak-akan-muflis-kerana-najib-tinggalkan-simpanan-yang-besar/

 3. Mahathir akui malaysia tidak akan bankrap kerana peningkatan aset khazanah, BNM dan Petronas oleh Najib Razak
  https://pakdin.my/mahathir-akui-malaysia-tidak-akan-bankrap-kerana-peningkatan-aset-khazanah-bnm-dan-petronas-oleh-najib-razak/

Berita Berkaitan

Komen

  • Hahaha. Tindakan Pemberhentian import kelapa sawit dari malaysia kerana kelapa sawit memberi saingan terhdap komuniti tempatan seperti minyak jagung /sayur/gandum dan komuniti lain. Negara Europe mengunakan pembalakan atau pemusnahanhutan besaran2 contohnya sarawak untuk pengimportan kelapa sawit ke negara2 eropah.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.